Hoe zou het nog zijn met Etienne Tshisekedi?

Vijf weken geleden stierf de legendarische Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi in een ziekenhuis in Ukkel, maar van een begrafenis is tot op vandaag geen sprake. Het stoffelijk overschot is nog niet overgevlogen naar Kinshasa en ligt nog altijd gebalsemd in een koelcel van een funerarium in het Brusselse. Hoe kan dat?

De kwestie van de alweer uitgestelde begrafenis van Etienne Tshisekedi zit muurvast om politieke redenen. Vorige week leek een akkoord rond tussen de familie en de Congolese regering: Etienne Tshisekedi zou een mausoleum krijgen op de grote begraafplaats van Gombe, de residentiële gemeente van de grootstad Kinshasa, op een oppervlakte van wel 500 vierkante meter groot. Meteen togen de vakmensen aan het werk, dag en nacht.

Enkele dagen geleden kwam de familie terug op het akkoord, naar eigen zeggen onder druk van de militanten van de UDPS, de oppositiepartij van Etienne Tshisekedi. Een meerderheid van de aanhangers van de UDPS wil absoluut dat het mausoleum bij het hoofdkwartier van de partij komt, in de gemeente Limete. Die zou ook herdoopt moeten worden tot "commune de Tshisekedi", de "gemeente van Tshisekedi".

En dat ziet de gouverneur van Kinshasa dan weer helemaal niet zitten. Officieel omdat een reglement uit 1914, ten tijde van de kolonie Belgisch-Kongo, elke begrafenis verbiedt buiten een officiële begraafplaats. Wellicht heeft die weigering meer te maken met de vrees dat het mausoleum van Tshisekedi op die manier een echt bedevaartsoord zou worden en een politiek bastion van waaruit de UDPS nog verder zou kunnen groeien.

Nieuwe regering

Maar er is meer. De UDPS en de familie Tshisekedi schuiven nu opnieuw de eis naar voren dat er eerst een nieuwe Congolese regering moet komen vooraleer het stoffelijk overschot van Tshisekedi in Kinshasa onthaald kan worden. Want de huidige regering wordt geleid door een afvallige voormalige UDPS'er en hem de kans geven om een sleutelrol te spelen bij de begrafenis van "le président", dat is een stap te ver.

Over de nieuwe regering, die trouwens de verkiezingen voor het einde van dit jaar moet organiseren, bestond al een akkoord, op oudejaarsavond. Alleen raakt dat maar niet uitgevoerd, onder meer omdat president Kabila en zijn aanhangers niet aanvaarden dat de oppositie maar één kandidaat-eerste minister zou voorstellen.

Kortom, een politiek kluwen waar nog geen begin van een oplossing in zicht is. Al weet je in Congo nooit. Hoe stevig een (politieke) knoop vast kan zitten, des te verrassender raakt die soms ontward. Al lijken deze keer de eindjes wel heel ver te zoeken.

Intussen in Brussel

En zo kan het stoffelijk overschot van Etienne Tshisekedi nog wel een tijdje in ons land verblijven. Alvast voor de Belgische reglementering ter zake is dat geen probleem. In de meeste gemeenten, en zeker in die van het Brusselse Gewest, waar hij ligt, bestaat er geen termijn binnen dewelke een dode begraven moet worden. Als het lichaam gebalsemd is en koud bewaard wordt, kan er niets mislopen. Dat is hier het geval. Mits een kleine kost, in de orde van 50 euro per dag. En dat lijkt niet meteen het grootste probleem, ook niet voor de familie Tshisekedi.