Internationale Vrouwendag: dit betekent het voor vrouwelijke én mannelijke BV's

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Maar wat betekent dat eigenlijk? En is die dag nog altijd even belangrijk? In "De ochtend" reageren zes bekende Vlamingen: drie vrouwen én drie mannen.

Eva Mouton: "Mijn hart gaat uit naar de vrouwen die ik ontmoette in Afrika"

Eva Mouton, illustrator en cartoonist voor De Standaard, moet toegeven dat ze op voorhand niet echt bezig is met de Internationale Vrouwendag. "Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet belangrijk vind, integendeel."

Volgens Mouton is er in het Westen nog veel werk aan de winkel. "Maar mijn hart gaat vooral uit naar de vrouwen die ik ontmoette in Zambia en Niger. Ik ontmoette er meisjes die op 14 à 15 jaar nog nooit hadden getekend, maar wel een baby op de arm hadden."

Mouton benadrukt dat de Internationale Vrouwendag er niet zomaar is. "Er zullen altijd mensen zijn die zeggen: wanneer is het Internationale Mannendag? Ik vind dat gemakkelijk. Internationale Vrouwendag heeft nog altijd zijn nut, zeker internationaal gezien."

Joost Vandecasteele: "We zouden allemaal vagina's op vlaggen moeten hebben"

Ook de schrijver en standupcomedian Joost Vandecasteele vindt Internationale Vrouwendag belangrijk. "Het zou ten eerste een vrije dag moeten zijn. We zouden allemaal vagina's op vlaggen moeten hebben en we zouden fanfares en parades moeten hebben."

"Er is niet eens vuurwerk op Vrouwendag. Ik wil menstruatiebloed op straat, zodat de zebrapaden rood worden gekleurd. Ik wil straatnamen die voor een dag veranderen in synoniemen voor vagina. Internationale Vrouwendag hoe het nu is, is een mak excuus van een dag."

"De man is nu ongeveer een paar 1.000 jaar aan de macht en nog steeds gaat hij er vanuit: "Geef ons nog een paar duizend jaar en we krijgen het wel geregeld". Laten we nu een eeuw geven aan vrouwen en dan zien we wel. Dan gaan we nog eens afspreken met zijn allen: wat doen we na de eeuw?"

Vandecasteele besluit dan ook: "Het werk dat geleverd is door feministen en voorvechters van vrouwenrechten is nog niet gedaan."

Slongs Dievanongs: "Ongelijkheid is probleem dat iedereen aanbelangt"

Ook al merken we het in België misschien niet meer zoveel: de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in de rest van de wereld nog altijd een heel dwingend probleem, zegt Slongs Dievanongs. "Als je kijkt wat er tegenwoordig met de terreurgroep IS gebeurt -dat die terug seksslaven in handen nemen- en met president Trump -dat die weggeraakt met waanzinnige, seksistische opmerkingen over vrouwen-, dan denk ik dat er nog altijd een serieus probleem is."

Het is een probleem dat iedereen aanbelangt, zegt Slongs. "Vrouwen die recht in hun schoenen staan, gaan sowieso gelukkigere zonen produceren." Slongs benadrukt verder dat je helemaal niet vrouw moet zijn om feminist te zijn. "Ik ken een aantal mannen die van zichzelf vinden dat ze feminist zijn, omdat ze zien dat er nog altijd een ongelijkheid is in verband met rechten voor vrouwen. Iedereen feminist, voilà!"

Jan Peumans: "Ik denk na over een korte toespraak in het parlement"

De Internationale Vrouwendag gaat volgens Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vooral over de gelijkheid tussen man en vrouw. "Je moet hen in alle opzichten op een gelijke manier behandelen."

In het Vlaams Parlement weten vrouwen volgens Peumans heel duidelijk hun positie in te nemen. "We hebben 55 vrouwelijke parlementsleden op 124, dat is 44,4 procent. Dat is op dit moment het hoogste cijfer in België."

Peumans denkt erover na om op het einde van de plenaire vergadering vandaag een korte toespraak te houden over de betekenis van Internationale Vrouwendag. "Ik denk dat ik juist daardoor sympathie zal krijgen van de vrouwelijke leden in ons parlement."

Lieve Blancquaert: "Elke man is uit een vrouw geboren"

Voor fotografe Lieve Blancquaert blijft het schokkend dat mannen en vrouwen vandaag nog altijd niet gelijk zijn. "Ik ben er ook van overtuigd dat dat de aanzet is van ontzettend veel ellende op onze planeet."

"Het is toch vreemd als je erover nadenkt dat elke man uit een vrouw is geboren en dat dat toch niet lukt om ons dezelfde rechten te geven. Dat is toch een vreemde situatie?"

Blancquaert ziet ook niet meteen verbetering. "Ik ben ervan overtuigd dat we elk jaar opnieuw kunnen blijven roepen, maar dat dat geen verschil gaat maken." Ze gelooft dan wel weer echt in onderwijs. "Ik ben ervan overtuigd dat als meisjes en jongens dezelfde kansen krijgen in het onderwijs, dat de enige manier is om iets te veranderen aan de situatie."

Rik Torfs: "Zal tijdens toespraak van vicerector aan haar lippen hangen"

KU Leuven-rector Rik Torfs pleit naar eigen zeggen ook al langer voor de gelijke behandeling tussen man en vrouw. "Mijn licentiaatsthesis kerkelijk recht in 1980 ging al over de vrouw en het kerkelijk ambt in functie van de mensenrechten. Ik vind dat een element van pure rechtvaardigheid dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden."

De Internationale Vrouwendag heeft volgens Torfs vooral een symbolische functie om te laten zien dat het onderwerp nog altijd leeft. "Een Vrouwendag is zoals een verjaardag van een mens. Er wordt aan herinnerd dat die mens die verjaart, bestaat. Dat geldt ook voor Vrouwendag."

Vieren zal Torfs wel niet echt doen, want hij is geen groot vierder. "Maar ik weet dat onze vicerector Katlijn Malfliet een aantal belangrijke toespraken houdt, dus ik zal zoals altijd aan haar lippen hangen."

NICOLAS MAETERLINCK