Kubla vindt dat hem niets te verwijten valt in zaak-Kazachgate

In de parlementaire onderzoekscommissie rond de zaak-Kazachgate heeft Serge Kubla (MR) gezegd dat hem niets te verwijten valt in verband met de naturalisatie van de omstreden Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev. Kubla was destijds burgemeester van Waterloo en een buur van Chodiev.

In dit eerste luik van haar werkzaamheden onderzoekt de commissie o.m. hoe Chodiev in 1997 de Belgische nationaliteit kreeg. Daarbij kwam de naam van Serge Kubla ter sprake. De burgemeester van Waterloo en buurman van Chodiev stuurde indertijd een brief naar de voorzitter van de Kamercommissie Naturalisaties, Claude Eerdekens, met de vraag het naturalisatiedossier van Chodiev zo snel mogelijk te regelen.

Maar dat was helemaal niet zo ongewoon, zegt Kubla, die achter gesloten deuren werd gehoord. Kubla zegt dat hij als burgemeester wel meer aanbevelingsbrieven schreef voor inwoners. 

Bovendien was er volgens Kubla op dat moment nog geen enkele bezwarende informatie over Chodiev. "Men probeert me al wekenlang een rol in de schoenen te schuiven die ik helemaal niet heb gespeeld", zegt Kubla. "Dat was een heel simpele rol: proberen hartelijke betrekkingen te onderhouden met iemand die op dat moment in mijn ogen volkomen respectabel was."

Kubla was indertijd een buur van Chodiev. Hij onderhandelde met hem over het gebruik van een doorgangweg op het domein van Chodiev.