Malta verliest belangrijke toeristische trekpleister aan woeste zee

Malta is een van zijn belangrijkste natuurlijke troeven kwijt. De wereldberoemde rotsformatie "The azure window" op het eiland Gozo is tijdens een storm volledig opgeslokt door de zee. De natuurlijke kalkstenen brug van 50 meter hoog was de laatste jaren al sterk aangetast door erosie.
WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Dat de natuurlijke formatie vroeg of laat zou verdwijnen, stond in de sterren geschreven. De kalkstenen rots in de vorm van een boog was door de erosie al sterk aangetast. Daarom mochten bezoekers een tijdlang al niet meer over "The azure window" heen lopen. 

Gisteren was er een stevige stormwind opgestoken boven het eiland, vanmorgen werd Gozo dan getroffen door een felle storm. Het woelige water trok de stenen constructie in één keer mee naar de zeebodem. Niet enkel het overhangende gedeelte, ook de volledige steunpilaar is ingestort. In één oogopslag was "The azure window" verleden tijd.

Volgens de lokale krant "Times of Malta" stormde het bijzonder hevig boven Gozo. "De zee kolkte echt", vertelt Roger Chessell aan de krant. "Met een luide knal, gevolgd door een grote golf van opspattend water was de rotsformatie ineens verdwenen."

(lees verder onder de foto)

De locatie van "The azure window" ziet er nu zo uit

Premier: "Diep bedroefd"

Gozo is een van de drie bewoonde eilanden die tot de eilandgroep Malta behoren. "The azure window", aan de noordwestkust van het eiland, was een belangrijke publiekstrekkers op het eiland én het visuele uithangbord in vele toeristische brochures. De kalkstenen rots trok jaarlijks veel bezoekers en figureerde onder meer in de HBO-serie "Game of Thrones".

Via Twitter laat de premier van Malta, Joseph Muscat, weten dat het nieuws hem enorm raakt. Hij noemt de instorting van "The azure window" een "hartverscheurende gebeurtenis".