Margaret Atwood, Annie Proulx en Rose Tremain op longlist Bailey's Women's Prize

Het is vandaag internationale vrouwendag en dat is traditioneel ook de dag waarop de genomineerden voor de longlist van de Bailey's Women's prize for fiction worden bekendgemaakt. Onder hen Margaret Atwood, Annie Proulx en Rose Tremain. De prijs wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt. Vorig jaar won de Ierse schrijfster Lisa McInerney de prijs voor haar roman "The glorious heresies".

De prestigieuze prijs staat open voor vrouwelijke schrijvers, waar ook ter wereld, die in het Engels schrijven. Op de longlist dit jaar staan schrijfsters uit het Verenigd Koninkrijk, de VS, Ierland en Canada maar ook uit Nigeria en Zuid-Afrika.

Enkele auteurs op de longlist maken al voor de tweede keer kans om de prijs te winnen. Linda Grant won in 2000 met "When I lived in modern times" en ook Rose Tremain kreeg de prijs in 2008 voor "The road home". De Ierse Eimar McBride werd drie jaar geleden uitgeroepen tot winnares met haar roman "A girl is a half-formed thing".

Op 3 april weten we wie de shortlist gehaald heeft en kans maakt om op 7 juni 30.000 Britse pond (omgerekend ruim 34.000 euro) in de wacht te slepen. Het is overigens de laatste keer dat de prijs onder zijn huidige naam zal worden uitgereikt. Diageo, het bedrijf achter koffielikeur Bailey's, kondigde begin dit jaar aan dat het een punt zet achter de sponsoring. Bailey's was pas sponsor sinds 2014, daarvoor droeg de prijs jarenlang de naam van telecommunicatiebedrijf Orange.

Dit zijn de 16 genomineerden voor de longlist:

 • "Stay with me", Ayobami Adebayo
 • "The power", Naomi Alderman
 • "Hag-seed", Margaret Atwood
 • "Little deaths", Emma Flint
 • "The mare", Mary Gaitskill
 • "The dark circle", Linda Grant
 • "The lesser bohemians", Eimar McBride
 • "Midwinter", Fiona Melrose
 • "The sport of kings", C.E. Morgan
 • "The woman next door", Yewande Omotoso
 • "The lonely hearts hotel", Heather O'Neill
 • "The Essex serpent", Sarah Perry
 • "Barkskins", Annie Proulx
 • "First love", Gwendoline Riley
 • "Do not say we have nothing", Madeleine Thien
 • "The Gustav sonata", Rose Tremain