Meer dan 30 doden en 50 gewonden bij aanval op ziekenhuis Kaboel

In Afghanistan zijn meer dan 30 doden gevallen bij een aanval op het grootste militair hospitaal van de hoofstad Kaboel. Er zijn ook zeker 50 gewonden. De aanval is opgeëist door IS. Gewapende mannen gingen gekleed als dokters het hospitaal binnen en richtten daar een schietpartij aan. Veiligheidstroepen zijn daarna op het dak geland voor een urenlang vuurgevecht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De aanval begon rond 9 uur plaatselijke tijd in het Sardar Daud-ziekenhuis, met 400 bedden het grootste militair hospitaal in Kaboel. Een man blies zichzelf op bij de ingang van het ziekenhuis.

Vier anderen, gewapend met handgranaten en machinegeweren, slaagden erin om gekleed in een doktersjas de tweede en derde verdieping te bereiken en daar een schietpartij aan te richten. Volgens een medewerker van het ziekenhuis schoten ze op iedereen: bewakers, artsen en patiënten.

Er zijn minstens 30 doden gevallen. Er zijn ook meer dan 50 gewonden. Bijna alle slachtoffers zijn dokters, verplegers en patiënten. De aanslag is opgeëist door IS.

Urenlang vuurgevecht

Speciale troepen van het Afghaanse leger werden met helikopters op het dak van het ziekenhuis gedropt. Meer dan zes uur na het begin van de aanval kwam het bericht van Binnenlandse Zaken dat de operatie beëindigd was en dat alle aanvallers gedood zijn.

President Ashraf Ghani heeft de aanval scherp veroordeeld. "In alle godsdiensten geldt dat je niet raakt aan een ziekenhuis. Een ziekenhuis aanvallen is zoveel als heel Afghanistan aanvallen."

AFP or licensors
AFP or licensors