Mensensmokkelaars schieten vluchtelingen dood in Libië

In Libië zouden mensensmokkelaars een bloedbad hebben aangericht onder vluchtelingen. Die zouden op een strand aan de Middellandse Zee geweigerd hebben om op een gammele boot te stappen. Libië is een belangrijk centrum voor mensensmokkel voor mensen uit Zwart-Afrika richting Europa.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het nieuws over de moordpartij komt van de lokale overheid en is bevestigd door de Rode Halve Maan in Libië. Het incident zou vorige week hebben plaatsgevonden op een strand nabij de stad Sabratha.

Een groep vluchtelingen zou daar geweigerd hebben om op een gammele boot richting Europa te stappen. Het kwam tot ruzie en mensensmokkelaars hebben daarop het vuur geopend op de vluchtingen. Daarbij zouden 22 mensen gedood zijn.

Sinds de val van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 wordt Libië verscheurd door elkaar bevechtende milities. In die chaos hebben mensensmokkelaars vaak de hand vrij.

In Libië komen veel vluchtelingen en migranten vanuit Zwart-Afrika of landen uit de Sahara. Die hopen daar op een boot naar Europa te geraken, maar veel van die schepen zijn in erg slechte staat.

Vorig jaar zouden meer dan 5.000 vluchtelingen omgekomen zijn in de Middellandse Zee. Duizenden anderen slagen er dan weer wel in om Europa te bereiken, maar de overtocht blijft erg gevaarlijk, ook al zijn hulporganisaties in de omgeving aanwezig, evenals Europese marineschepen.