Museum van Mosul is puinhoop na bezetting door IS

In de Iraakse stad Mosul hebben Amerikaanse journalisten vandaag toegang gekregen tot het museum van oudheden in Mosul, dat deze week door het Iraakse leger werd heroverd op IS. Net als in andere musea en sites in Irak en Syrië troffen ze een puinhoop vol kapotgeslagen artefacten aan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het museum van Mosul herbergde kunst uit het oude Mesopotamië: artefacten van de Assyriërs, Babyloniërs en nog veel oudere beschavingen. Op foto's is te zien hoe een beeld van een Assyrisch stierenstandbeeld aan gruzelementen is geslagen. Ook zijn er fragmenten van kleitabletten met spijkerschrift te zien.

IS nam Mosul drie jaar geleden in. Twee jaar geleden was in een video te zien hoe strijders de eeuwenoude kunstwerken te lijf gingen met sloophamers en drilboren. Hoe groot de schade is, is nu ook te zien op onderstaande foto's.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.