NMBS haalt steeds meer spoorvrouwen aan boord

Het personeelsbestand bij de NMBS is stilaan aan het vervrouwelijken. Op dit moment is zo’n 15 procent van de medewerkers bij de spoorwegen een vrouw. Vooral in technische functies zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. Maar Tasha (23) bewijst dat het ook anders kan: zij volgt een opleiding tot treinbestuurder.

Het aantal vrouwen bij de NMBS neemt al vijf jaar toe. Op dit moment is zo’n 15 procent van het personeelsbestand bij de spoorwegen vrouwelijk, in 2012 was dat nog 10 procent. "De stijging is positief", aldus de NMBS, "maar er is zeker ruimte voor verbetering".

Zeker in technische functies zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. In de werkplaatsen bijvoorbeeld werken 148 vrouwen: dat is amper 2 procent van het totale aantal technici. Van de ruim 2.900 treinbestuurders zijn er maar 147 vrouwen. In andere afdelingen bij de spoorwegen scoren de vrouwen iets beter. Eén op de drie treinbegeleiders en vier op de tien loketbedienden is een vrouw.

Vrouwen als Tasha Pieters (23) bewijzen dat het ook anders kan. Zij is één van de 22 treinbestuurders in opleiding. Tasha is begonnen als treinbegeleidster, maar besloot de overstap te maken naar treinbestuurster.

(lees verder onder de video)

"Een vrouw kan dit perfect"

"Het is een unieke wereld", zo zegt ze zelf. "Je ziet dingen die je nergens anders ziet. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om met een trein te rijden. Het is dan ook een grote verantwoordelijkheid. We moeten ervoor zorgen dat de reizigers op een veilige manier op hun bestemming geraken."

Toch moet ook Tasha toegeven dat ze liever wat meer vrouwelijke collega-treinbestuursters zou zien. "Niet dat het met de mannen hier zo erg is", lacht ze. "Maar het is een boeiend beroep dat iedereen kan uitoefenen, ik zie niet in waarom vrouwen daar minder snel voor zouden kiezen."

Meest gelezen