Opnieuw lawine in Frans skigebied: zeker twee Nederlanders overleden

Bij de lawine gisteren in de Franse Alpen zijn zeker twee en mogelijk drie Nederlanders omgekomen. De lawine vond plaats vlak bij het skioord Valfrejus, in de Savoye. Eerder deze maand waren er al twee lawines in dezelfde streek, bij Tignes.

De lawine vond gisterennamiddag plaats. Er werd pas tegen de avond alarm geslagen, waardoor de zoektocht naar mogelijke slachtoffers pas traag op gang kwam. 

In totaal waren er drie Nederlanders vermist die aan het skiboarden waren. Een eerste slachtoffer is gisteren al gevonden, het tweede lichaam is vanmiddag ontdekt. De zoektocht naar de derde skiboarder is vanavond stopgezet, maar gaat morgen voort.  Vandaag hervatten de reddingsdiensten hun werkzaamheden. De families van de vermiste Nederlanders zijn op de hoogte gebracht, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wind

De Savoie, vlak bij de Italiaanse grens, is een populaire streek voor liefhebbers van wintersport. Het is al de derde keer dit winterseizoen dat er een lawine ontstaat. De vorige twee keren gebeurde dat telkens in de omgeving van het populaire skioord Tignes.

In de Alpen waaide de voorbije dagen een zogenoemde "föhnwind". Die warme wind doet de temperaturen lokaal tot wel 20 graden stijgen. Daardoor vergroot volgens experts de kans op lawines.