Primeur in rechtbank: strafvermindering in ruil voor gulle gift aan vzw

Een politierechter in Brugge heeft een dronken bestuurder strafvermindering voorgesteld op voorwaarde dat hij een gulle gift doet aan een vzw die zich inzet voor verkeersslachtoffers. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
(archieffoto)

De beklaagde probeerde vorige zomer een verkeerscontrole in Varsenare te ontlopen door rechtsomkeer te maken. Maar hij werd toch bij de lurven gevat en bleek 1,54 promille alcohol in het bloed te hebben.

Tijdens de zitting betuigde de bestuurder zijn spijt en stelde hij voor om geld te storten voor een goed doel. De rechter had daar wel oren naar. De bestuurder heeft nu een maand de tijd om te bewijzen dat hij het geld gestort heeft. Daarna zal de politierechter beslissen over de uiteindelijke straf.

Het is de eerste keer dat een rechter een lichtere straf voorstelt in ruil voor een storting. Politierechter Peter Vandamme wijst erop dat de man zijn straf niet afkoopt, en dat er wettelijke minima zijn waaraan hij zich moet houden. Met zijn beslissing wil hij de maatschappij een dienst bewijzen.

Geld voor fonds Emilie Leus

Het geld moet gaan naar het Fonds Emilie Leus. Dat werd opgericht door Vincent Leus, nadat zijn dochter Emilie (18) was omgekomen in een verkeersongeval in Oosterzele. Zij werd met enkele vriendinnen aangereden door een dronken bestuurder.

Leus zelf reageert positief op het voorstel. "Als hij voor het eerst in de fout is gegaan, dan begrijp ik dat hij een tweede kans krijgt en een alternatieve straf krijgt." Leus wil zich vooral richten op recidivisten: "Daar mogen ze veel strenger worden. En als je hoort over politiezaken, blijkbaar gaat het in ongeveer 60 procent van de gevallen over mensen die daar voor de tweede keer zitten. Maar dus in dit geval, voor die man die ik niet ken, ben ik mild."

Het evenement om het fonds te ondersteunen vindt plaats op Paasmaandag. "Daar zijn veel verkeersslachtoffers aanwezig, en dan kan hij misschien als vrijwilliger komen meehelpen." Dat vindt Leus misschien nog belangrijker dan dat de overtreder gewoon geld zou storten.