Rechter oordeelt dat verkoop van huis via mail juridisch niet geldig is

De verkoop van een onroerend goed kan juridisch niet beklonken worden via e-mail. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen geoordeeld. Nochtans is het volgens vastgoedmakelaars zeer gebruikelijk dat hun klanten op die manier onderhandelen over een bod. "Dit katapulteert ons 20 jaar terug in de tijd", zegt Luc Machon, voorzitter van de Europese koepelfederatie van makelaars in Het Laatste Nieuws.

Wanneer koper en verkoper het per mail eens geraken over een prijs, heeft die overeenkomst geen enkele juridische waarde, luidt het oordeel. De rechtbank baseert zich op de "wet op de elektronische handel" uit 2003, waarin staat uitgelegd hoe een contract via elektronische weg tot stand komt. Dat kan natuurlijk, maar er is destijds een uitzondering gemaakt voor onroerende goederen.

Met het arrest is een precedent geschapen. Elke advocaat kan dit inroepen om een vermeend akkoord over de verkoop van een woning teniet te doen als de feitelijke overeenkomst nog niet getekend is. Maar het staat rechters vrij bij elk geschil anders te oordelen. In 2013 oordeelde het hof van beroep in Gent nog dat een sms wél een begin kan zijn van een schriftelijk bewijs. 

Machon van de vastgoedkoepelfederatie is niet te spreken over de uitspraak. "Mails zijn niet meer weg te denken. Als iemand laat weten de vraagprijs te bieden, dan stoppen we de zoektocht naar een koper", legt Machon uit. Hij vraagt zich ronduit af of "we allemaal weer onze fax moeten bovenhalen."

Onze justitieredactie legt uit: kan je nu wel of niet een huis kopen via e-mail?

Er is iets fout gelopen ... | VRT NWS: nieuws

Er is iets fout gelopen ...

Ga verder naar VRTNWS.

Meest gelezen