Turkse ex-minister vraagt steun voor Erdogan in Sint-Joost

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is vanavond een verkiezingsbijeenkomst gehouden van de AKP, de islamistische partij van de Turkse president Tayyip Erdogan. Een ex-minister van Erdogan kwam er steun vragen voor het referendum over de omstreden wijziging van de grondwet in Turkije.

In april is er in Turkije een referendum over een aanpassing van de grondwet die de president meer macht zou geven. De Turken in het buitenland mogen ook stemmen in de die volksraadpleging en daarom probeert de AK-partij van Erdogan hier meetings te houden.

Taner Yildiz, een gewezen minister in de Turkse regering, kwam vanavond een toespraak houden in Sint-Joost-ten-Node. Er waren ongeveer 200 mensen opgedaagd.

In Nederland en Duitsland hebben lokale overheden dat soort meetings verboden, omdat ze vinden dat die de verdeeldheid tussen de Turken in de hand werken. Dat heeft tot grote woede van de Turkse president Erdogan geleid. 

In Sint-Joost was dat niet het geval. Volgens de gemeente was er geen toestemming nodig omdat de meeting in een lokaal en dus niet in het publiek plaatsvond. Voor publieke bijeenkomsten is er wel een toelating nodig.