Vakbonden zijn boos over pensioenverlaging van regering

De vakbonden zijn niet te spreken over de plannen van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine. Die wil de pensioenen verlagen van oudere werknemers die gekozen hebben voor "een landingsbaan". Dat zijn mensen die deeltijds gingen werken met de belofte dat ze een even hoog pensioen zouden krijgen. Bacquelaine wil dat nu veranderen.

Het gaat om 3.500 oudere werknemers. Die mensen kozen voor een "landingsbaan". Concreet gingen ze na een lange carrière deeltijds werken met de belofte dat ze een even hoog pensioen zouden krijgen als hun voltijdse collega's.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine wil dat binnenkort veranderen, maar bovendien zou dat ook gelden voor werknemers die tot twee jaar geleden al in een dergelijke landingsbaan stapten. Ook die zouden minder pensioen krijgen.

Volgens de socialistische vakbond ABVV verliezen die mensen zo enkele honderden euro's per jaar. De minister heeft de mensen bedrogen, zegt het ABVV. Die mensen hebben rechten opgebouwd halverwege de rit of op het einde zegt de regering dat zij die rechten niet mogen opnemen.

Dat is hetzelfde als je een auto koopt en tegen dat die afgeleverd wordt, heb je in plaats van vier wielen slechts drie wielen, zegt het ABVV. De bonden vinden dat niet gepast en als de minister de maatregel niet bijstelt, dreigen ze ermee om naar de rechtbank te stappen.