Vergeten Belgisch punknummer over abortus herontdekt in VS

Een Belgisch punknummer dat eind jaren 70 werd opgenomen voor Vrouwendag maakt opnieuw furore in de VS. De vooraanstaande muziekwebsite Pitchfork heeft "Abortus vrij, de vrouw beslist" van gelegenheidsgroep Basta opgenomen in een lijst met 9 antifascistische punksongs. De groep reageert erg verrast op het nieuws.

Basta is een gelegenheidsgroep die begin 1978 werd opgericht n.a.v. Vrouwendag. De band bestond onder meer uit zanger Eric Goeman, Johan De Smet (latere pianist van Kamagurka) en Peter Vermeersch (Flat Earth Society). Basta trad amper drie keer op, alvorens volledig in de vergetelheid te belanden. De groep bracht maar één single uit, met een A en een B-kant.

Muzieksite Pitchfork haalt de A-kant "Abortus vrij, de vrouw beslist" nu opnieuw vanonder het stof, in een lijstje met opvallende antifascistische songs uit de hele wereld. Pitchfork noemt het nummer "catchy" en looft Basta voor zijn mooie saxofoonmelodie.

Op het moment van de release in 1978 was abortus in België nog niet legaal. Die wet kwam er pas in 1990, tot dan was abortus in ons land strafbaar. Volgens Pitchfork onderstreept dit nummer "het urgente en actuele belang" van deze maatregel, zeker met de verkiezing van Amerikaans vicepresident Mike Pence die zich anno 2017 openlijk tegen abortus kant.

(lees verder onder de muziekvideo)

"Op één dag geschreven en opgenomen"

Het Radio 1-programma Wonderland belde gisterenavond met een stomverbaasde Eric Goeman, voormalig zanger van Basta. "Ongelofelijk wat er nu gebeurt, want er zijn maar weinig mensen die zich dat nummer van 40 jaar geleden nog herinneren", zo vertelt hij op Radio 1. "Al is de strijd om abortus een strijd die in veel landen nog niet gestreden is, wat het nummer nog steeds actueel maakt."

De manier waarop het lied tot stand is gekomen, spreekt tot de verbeelding. "We hebben "Abortus vrij, de vrouw beslist" gemaakt n.a.v. een gelijkaardige betoging onder dezelfde naam. Die manifestatie zou doorgaan in Gent. Daar hebben we als gelegenheidspunkers een soundtrack bij gemaakt", zegt Goeman.

"Dat is allemaal gebeurd op één dag tijd: vanuit het niets hebben we in een buurthuis een nummer gemaakt. De tekst is daar ter plekke geschreven, de muziek is pure improvisatie. 's Avonds zaten we al in de studio voor de opname. Mijn stem was tegen dan al volledig kapot geschreeuwd (lacht). Tot die dag hadden we nog nooit samen muziek gespeeld."