Wilders voert actie aan Turkse ambassade: "Wat Rutte doet, is veel te zwak"

In Den Haag hebben PVV-leider Geert Wilders en enkele partijgenoten actiegevoerd bij de Turkse ambassade. Ze vinden dat premier Rutte niet genoeg doet tegen de plannen van de Turkse regering om in Nederland campagne te voeren voor het Turkse referendum dat de macht van de president moet uitbreiden. Wilders had een spandoek bij met de niet mis te verstane boodschap "Blijf weg. Dit is ons land", in twee talen. Maar meer dan hooguit een paar tientallen demonstranten waren er niet.
AFP or licensors

Het groepje PVV-aanhangers -aangevuld door een groepje aanhangers van de anti-islamgroepering Pegida- dat Wilders voor zijn actie op de been bracht was bescheiden, maar de beveiliging in Den Haag enorm.

Wilders en zijn aanhangers protesteren tegen de campagne die de Turkse regering in Nederland en andere Europese landen wil voeren voor het referendum dat president Erdogan meer macht moet geven.

De Nederlandse regering heeft eerder al gezegd dat ze niet wil dat die campagne in Nederland gevoerd wordt. Maar volgens Wilders doet premier Rutte niet genoeg. "Het is veel te zwak", zei hij aan de journalisten in Den Haag, die in grote getale aanwezig waren. "Hij gaat studeren en uitzoeken hoe het moet, maar intussen is er geen enkel signaal dat de Turken niet welkom zijn".

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, wil zaterdag in Rotterdam campagne voeren. Wilders wil dat er "stevige maatregelen" komen om dat te voorkomen. "De Turken moeten in Turkije campagne voeren voor een dictator. We kunnen op ons grondgebied niet toestaan dat een dictatoriaal regime hier gaat lobbyen."

Duitse minister praat met Turkse collega over hete hangijzers

Ook Duitsland is gekant tegen de campagne van de Turkse regering. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft zijn Turkse ambtsgenoot Mevlüt Cavusoglu ontmoet voor een crisisgesprek. Gabriel omschreef het gesprek als goed, eerlijk en vriendelijk, maar ook "hard en tegenstrijdig ten gronde".

Gabriel en Cavusoglu spraken over "alle hete hangijzers", zoals het Turkse grondwetsreferendum, de opgesloten Duitse journalist Deniz Yücel en de verkiezingsmeetings van Turkse politici in Duitsland.
Volgens Gabriel is het nu zaak om "stap voor stap" opnieuw tot een normale en vriendschappellijke betrekking tussen Berlijn en Ankara te komen. "We zijn het erover eens dat niemand er belang bij heeft om de betrekkingen blijvend te beschadigen", zei Gabriel.

De Duitse minister zei ook duidelijk te hebben gemaakt dat er grenzen zijn "die men niet mag overschrijden, en daartoe behoort ook de vergelijking met nazi-Duitsland", aldus Gabriel. Of het gesprek ook concrete resultaten heeft opgeleverd, liet hij in het midden.