"DNA-tests die vrij via internet te krijgen zijn, niets anders dan "genetische astrologie""

Geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven) waarschuwt voor de gevaren van commerciële DNA-tests die vrij via het internet te krijgen zijn. Kopers van die tests kunnen -soms onbedoeld- ontdekken dat bijvoorbeeld hun vader niet hun echte vader is, schrijft magazine EOS Wetenschap.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Verschillende bedrijven bieden genetische afstammingstests aan. Een buisje speeksel opsturen volstaat om te weten te komen dat je afstamt van een Viking of dat er Amerikaans of Aziatisch bloed door je aderen vloeit. Maarten Larmuseau van het Laboratorium voor Forensische Genetica en Moleuculaire Archeologie aan de KU Leuven noemt veel van dit soort tests "genetische astrologie". Hij raadt mensen af om zo'n test te doen als daar geen echte reden voor is, omdat ze zelden veel nieuws opleveren.

"Zo'n test kan interessant zijn voor bijvoorbeeld Afro-Amerikanen of adoptiekinderen met ongekende afkomst, maar de meeste mensen kunnen het resultaat wel raden. Een wetenschappelijk verantwoord resultaat voor mijzelf is bijvoorbeeld '98 procent West-Europees en 2 procent onbepaald. Logisch, aangezien mijn familie uit de regio Roeselare-Menen komt. Voor de meeste West-Europeanen is de uitkomst weinig verrassend", aldus Larmusea.

Dat commerciële DNA-tests pure geldverspilling zijn, is lang niet de grootste bezorgdheid van Larmuseau. "Hoewel het allemaal onschuldig en leuk lijkt, zijn deze testen zeer duidelijk over verwantschap. Als deelnemer kan je bedoeld of onbedoeld te weten komen dat bijvoorbeeld je vader niet je biologische vader is. Verkopers van commerciële DNA-tests waarschuwen daar heel zelden voor."

De voorwaarden bij de tests vermelden ook zelden het "gevaar"voor kwalijke gevolgen als blijkt dat wettelijke verwantschappen genetisch niet kloppen. Het is daarom mogelijk dat je als koper onbedoeld te horen krijgt dat je vader of je kind geen genetische link met je hebben.

Meest gelezen