"Hoge stroomfactuur financierde Electrabel en de gemeenten"

Volgens het Franstalige magazine Le Vif is er in ons land een systeem gegroeid waarbij veel te hoge facturen voor energie en tv-distributie aan de gezinnen werden aangerekend. Op die manier worden stroombedrijven zoals Electrabel en de gemeenten (via dividenden van intercommunales) gefinancierd ten koste van de consument.

Le Vif lag aan de basis van het schandaal rond de intercommunale Publifin dat de Waalse politiek nu al enkele weken teistert. Het magazine had aangetoond dat veel te veel politieke mandatarissen een zitje hadden in totaal overbodige raden en instellingen, daar niet of nauwelijks kwamen opdagen, maar er wel torenhoge vergoedingen voor kregen.

In Terzake ging Olivier Mouton, journalist van Le Vif, nog een stap verder. Het ging niet enkel over duur betaalde mandatarissen en bestuurders die geen klap uitvoerden, maar er is in de loop van de voorbije decennia een systeem gegroeid waarbij de gezinnen systematisch te hoge facturen voor elektriciteit, aardgas en andere diensten zoals televisiedistributie aangerekend kregen.

Wie had daar dan voordeel bij? Volgens Mouton zijn het enerzijds bedrijven zoals Electrabel en anderzijds de gemeenten die via dividenden hun deel van de te hoge facturen doorgeschoven kregen. Er was daar geen machiavellistisch complot, maar dat systeem is in de loop der jaren beetje bij beetje gegroeid, vindt Olivier Mouton.

Hij ziet in de hoge vergoedingen voor politieke mandatarissen die in die raden toch politieke controle moesten uitvoeren, een manier om de kritiek te verstommen. De gemeenten die de mandatarissen in die intercommunales verdedigden, profiteerden immers ook mee van de dividenden die het gevolg waren van te hoge facturen voor de consumenten.