"Nutella in Oost-Europa is minder romig dan in het westen"

In Oost-Europa wordt er al langer over geklaagd, en nu zetten de Hongaarse en Slovaakse overheid het hoog op de agenda: veel voedingsproducten van grote merken zouden van mindere kwaliteit zijn in Oost- dan in West-Europa. Neem nu Nutella: die zou in Hongarije minder romig zijn dan in buurland Oostenrijk. Hongarije en Slovakije hebben een onderzoek bevolen.

Ze worden onder een gelijkaardig etiket verkocht, maar toch zijn voedingsproducten van grote merken als Nutella, Fanta, Nesquick en Knorr van minder goede kwaliteit in Oost-Europa dan in het westen. Dat beweren de Slovaakse en Hongaarse overheid, die het  "steeds groter wordende" probleem aankaarten in een nota aan de andere Europese lidstaten. Tijdens de top in Brussel hebben ze de Europese Unie opgeroepen om de "dubbele moraal" aan de kaak te stellen. 

Beide landen staven hun bewering met studies die het verschil in kwaliteit aantonen. Slovakije testte 22 producten. Bij 10 ervan -zuivelproducten, dranken, een visproduct, kruiden, een dessert en thee- werden kwaliteitsverschillen vastgesteld.

Drie andere producten, allemaal op basis van vlees, vertoonden lichte verschillen. Vaak bleken de verschillen te zitten in het gebruik van goedkopere ingrediënten, zoals plantaardige in plaats van dierlijke vetten, zoetstoffen in plaats van suiker en aroma's en kleurstoffen in plaats van natuurlijke fruitextracten.

Stefan Bos: "Ik denk dat het de komende tijd heel interessant zal worden"

Hongarije klaagt van zijn kant o.a. de kwaliteit aan van de Nutella die er in de winkelrekken is terug te vinden: de pasta op basis van hazelnoot is "minder romig" dan in buurland Oostenrijk. Daarnaast is ook de Coca-Cola "minder rijk en minder complex" en het cacaopoeder Nesquick van Nestlé "harmonieuzer en intenser" in Oostenrijk. In de carbonarasaus van Knorr zou, in tegenstelling tot in het buurland, geen kaas zitten.

"Er zit, denk ik, toch wat verschil in", zei VRT-correspondent Stefan Bos in Hongarije een paar weken geleden al in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten".

Nieuw zijn de klachten in elk geval niet. In 2011 kaartte een europarlementariër uit Roemenië de zaak al aan bij de Europese Commissie. Ze zei toen dat ze van familieleden en vrienden vaak de vraag kreeg om "de betere producten" uit Brussel mee te nemen."

Vandaag heeft Europese commissaris voor Consumentenrechten Vera Jourova alle lidstaten opgeroepen om bewijzen te verzamelen en door te geven, zodat de Commissie een zicht krijgt op de omvang van het probleem. Hongarije begint meteen al met zo'n onderzoek. "De komende maanden gaat Hongarije zeker 100 merken testen", zegt Stefan Bos. "Ik denk dat het de komende tijd heel interessant zal worden."