"PS-toplui Publifin lieten belangrijke info verdwijnen"

André Gilles (PS) en Stéphane Moreau (PS), twee spilfiguren in het schandaal rond de Luikse intercommunale Publifin, zouden belangrijke documenten voor het onderzoek hebben vervalst en laten verdwijnen. Dat heeft de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Olga Zrihen (PS) bekendgemaakt. De commissie had die documenten opgevraagd in hun onderzoek naar de affaire.
André Gilles(links) en Stéphane Moreau (rechts)

Begin dit jaar ontstond in Wallonië heel wat heisa over de Luikse intercommunale Publifin. Het web aan structuren maakt dat veel plaatselijke politici vergoedingen krijgen voor hun zitje in de diverse raden van bestuur, vergoedingen die exuberante proporties kunnen aannemen. De commotie leidde ertoe dat enkele politici mandaten of functies hebben moeten neerleggen.

De parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire zou vandaag enkele spilfiguren in het Publifin-schandaal moeten horen. Het gaat onder anderen om André Gilles (PS), de voorzitter van Publifin, en Cédric Halin (CDH), schepen van Financiën van de gemeente Olne, die het verhaal van de exuberante vergoedingen onthulde en zo als klokkenluider de bal aan het rollen bracht.

De zitting begon echter met vertraging. Olga Zrihen (PS - kleine foto), voorzitter van de onderzoekscommissie, kondigde aan dat ze eerst achter gesloten deuren met de andere commissieleden wilde overleggen. Reden: gisteravond kreeg ze een "erg belangrijk document" in handen. Een document dat volgens RTBF compromitterende informatie bevatte over Gilles en Stéphane Moreau (PS), CEO van de operationele poot Nethys en een van de machtigste mensen binnen Publifin. Zij zouden "de werking van justitie en de onderzoekscommissie hebben willen beïnvloeden".

"Documenten opzij gelegd met de bedoeling ze te laten verdwijnen"

Informatie die commissievoorzitter Zrihen vanmiddag heeft bevestigd in een persbericht. "De procureur van Luik heeft gisteren een document overgemaakt aan de commissie waarin sprake is van vermoedens van misbruik van vennootschapsgoederen en valsheid in geschrifte rond zes personen, onder wie André Gilles en Stéphane Moreau."

"Het lijkt erop dat Gilles en Moreau ondanks hun ziekteverlof op 22 februari (waardoor ze die dag ook niet voor de commissie konden verschijnen, nvr) wél de hele dag op de hoofdzetel van Publifin in Luik aanwezig waren. Ze zouden er hun orders gegeven hebben om te sjoemelen met dossiers en documenten die de parlementaire onderzoekscommissie opgevraagd had."

"Enkele personeelsleden hadden het gevoel dat ze, veeleer dan de gevraagde documenten uit te zoeken, bezig waren met documenten te laten verdwijnen. Een directrice en twee directiesecretarissen zouden dossiers hebben meegenomen en naar een onbekende bestemming hebben gebracht. Gilles en Moreau zouden ook documenten hebben opgesteld, en hebben laten opstellen, die de Commissie opgevraagd had, en die niet bestonden." Ze wilden met andere woorden dus valse informatie presenteren aan de commissieleden.

De commissie heeft nu magistraten belast met verschillende onderzoeksopdrachten, onder meer de inbeslagname van de gevraagde documenten, aldus Zihren. Er zijn huiszoekingen aan de gang op de hoofdzetel van Publifin en Nethys.

André Gilles wordt deze namiddag door de commissie gehoord, zoals gepland. De zitting is om 14 uur van start gegaan. Kort voordien heeft hij een mededeling verspreid waarin hij zijn ontslag als voorzitter van Publifin aankondigde en de aantijgingen van het Luikse parket met klem ontkende.

Stéphane Moreau is morgen aan de beurt, hij wordt om 10 uur bij de commissie verwacht.

Personeelsleden voeren actie

Vanmorgen hebben enkele tientallen werknemers van Publifin en de operationele poot Nethys zich verzameld voor het gebouw van het Waals Parlement in Namen (foto bovenaan). Ze wilden de parlementsleden hun bezorgdheden overmaken over hun jobs en de toekomst van de dienstverlening. Tegelijk vroegen ze geen amalgaam te maken van het schandaal rond de postjes en vergoedingen. Een delegatie van de werknemers van Publifin werd intussen ontvangen door de parlementsleden.

Meest gelezen