Bouwt Frère-holding mee aan de Mexico-muur van Trump

De Zwitsers-Franse cementreus LafargeHolcim dingt mee voor contracten van de grootscheepse infrastructuurwerken die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Eén van die bouwwerken is de muur die Trump wil bouwen langs de grens met Mexico. De Belgische holding GBL is één van de hoofdaandeelhouders van LafargeHolcim.

"Wij zijn bereid om onze materialen te leveren voor grote infrastructuurwerken in de VS. Wij hebben geen politieke opinie", zo kondigde CEO Eric Olsen van LafargeHolcim zijn interesse aan.

Het Zwitsers-Franse concern LafargeHolcim is de grootste producent van cement en beton ter wereld en maakt een goede kans om contracten los te peuteren bij de VS-overheid. Het hoopt zijn voordeel te doen met de grote investeringen van 1.000 miljard dollar die Trump tijdens zijn campagne heeft aangekondigd.

Eén van die projecten is de bouw van een meer dan 3.000 kilometer lange muur langs de grens met Mexico. Die moet de talrijke vluchtelingen en migranten tegenhouden uit Centraal-Amerika die de grens tussen Mexico en de VS willen oversteken.

Die muur is echter erg omstreden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault roept LafargeHolcim op "om goed na te denken over medewerking aan dat project". Volgens Ayrault hebben bedrijven ook een ecologische en sociale verantwoordelijkheid. Ayrault herinnert eraan dat LafargeHolcim eerder al "indirect" gewapende jihadisten in Syrië heeft gefinancierd om zijn activiteiten daar veilig te stellen.

AFP or licensors

Stevige Belgische vinger in de cement van LafargeHolcim

LafargeHolcim is een grootmacht in de bouwsector, maar er is ook een stevige link met ons land. Zo is de Belgische holding GBL, een onderdeel van de Bel-20-index van de beurs van Brussel, de op één na grootste aandeelhouder van LafargeHolcim.

Die holding GBL wordt gecontroleerd door de Waalse financier Albert Frère en diens familie. Die kent u als de rijkste man in ons land, maar met grote belangen in Franse bedrijven.

Andere Europese bouwbedrijven zoals de Ierse cementgroep CRH hebben dan weer aangekondigd dat ze niet willen deelnemen aan de bouw van de muur langs de grens tussen de VS en Mexico.

Dat ligt niet voor de hand: bedrijven die weigeren aan die muur mee te werken, zullen wellicht ook niet kunnen profiteren van de 1.000 miljard dollar die Trump wil uitgeven aan de bouw van onder meer bruggen, tunnels, wegen en luchthavens.