Carolus V Festival brengt renaissance opnieuw naar Brussel

Het Carolus V Festival brengt ook in 2017 de renaissance en haar artistieke en wetenschappelijke innovaties naar Brussel. Enkele blikvangers zijn de tentoonstelling van de Florentijnse kunstenaar Remigio Cantagallina, het 500 jaar oude Erasmushuis in Anderlecht en een originele brief die door keizer Karel zelf geschreven werd.

Van mei tot september worden het erfgoed en de Europese geschiedenis uit de 15e eeuw in de kijker gezet via tal van activiteiten voor het hele gezin. Zo is er de traditionele familiedag op 21 mei met op het programma tal van thematische spelletjes of kruisboogschieten. Van 5 tot 8 juli 2017 is er De week van de Ommegang en brengen 1.400 figuranten in Brussel de sfeer van toen opnieuw tot leven met een stoet zoals die in 1549 ter ere van Karel V en zijn zoon uitging.

Maar een blikvanger van het festival is de tentoonstelling van Remigio Cantagallina in het Coudenbergpaleis in Brussel en het Erasmushuis. Via zijn tekeningen, die tot de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België behoren, neemt hij je mee op de doorreis in Europa die de Italiaanse kunstenaar 400 jaar geleden ondernam.

Het Erasmushuis, uit 1515, is dan weer een van de oudste woningen van België. Nu het interieur weer hersteld is in zijn oorspronkelijke staat is het een waar kijkstuk en bovendien zal er uitzonderlijk een eigenhandig brief geschreven van keizer Karel worden tentoongesteld.