Chauffeur dommelt in: Busongeval met Vlaamse jongeren nipt vermeden

Afgelopen zondag is een busongeval met een 50-tal Vlaamse jongeren nipt vermeden. De 16- tot 18-jarigen uit Heverlee en Antwerpen waren op terugweg van het Franse skioord Risoul toen de chauffeur indommelde. De tweede chauffeur kon nog net op tijd ingrijpen en een ongeval voorkomen. De ouders zijn van plan om een klacht in te dienen bij de geschillencommissie van de reisorganisaties.

Zondagochtend is in Frankrijk nipt een ongeval met 49 Vlaamse jongeren vermeden. Rond 6 uur 's morgens zijn de jongeren tussen de 16 en 18 jaar wakker geschoten, omdat de bus begon te slingeren. De chauffeur zou zijn ingedommeld, waarna de tweede chauffeur overnam en een ramp kon vermijden.

Een van de ouders vertelt ons aan de telefoon dat ze het "heel erg vinden wat er gebeurd is. De kinderen op de bus dachten verschillende ogenblikken dat ze zouden doodgaan." De ouders nemen het incident ernstig en willen het er niet bij laten. Ze willen een klacht indienen bij de geschillencommissie voor de reissector. "Een bevoegde instantie moet dit incident uitzoeken." 

Ook over de communicatie is de moeder niet te spreken. "Wij als ouders hebben niets gehoord, terwijl de maatschappij ons eigenlijk grondig te woord had moeten staan." De tieners zelf hebben wel een mailtje gekregen, "maar mijn dochter schrok ervan dat daar niet eens excuses in stonden."

De moeder wil dit incident onder de aandacht brengen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt.

"Chauffeur moet zijn ingedommeld"

"De chauffeur moet zijn ingedommeld", laat Vincent De Saedeleer van reisorganisator Ski-Line weten aan Radio 2 Antwerpen. "De tweede chauffeur die op de begeleidersstoel zat, heeft daarop ingegrepen om een groter incident te vermijden. Iedereen is er met de schrik vanaf gekomen."

Daarna is op de eerstvolgende parking gewisseld van chauffeur. "Zoals ook gepland was", benadrukt De Saedeleer die onderlijnt dat de rij- en rusttijden waren gerespecteerd. Verschillende ouders hebben intussen afgesproken een klacht in te dienen tegen Ski-Line, maar de reisorganisator heeft naar eigen zeggen formeel nog niets ontvangen. De bus was gecharterd via een externe partner waar al langer mee wordt samengewerkt. "Ook zij zijn er erg van aangedaan, want dit is geen alledaags incident."