CIA en FBI onderzoeken "grootste lek ooit over CIA": "WikiLeaks helpt onze vijanden"

De Amerikaanse inlichtingendiensten FBI en CIA openen samen een strafrechtelijk onderzoek naar een lek van geheime documenten die in detail afluistermethodes beschrijven van de CIA. Zulke lekken kunnen enorme schade toebrengen aan de veiligheid van de VS, reageert de inlichtingendienst. Die wil niet bevestigen of de gelekte documenten authentiek zijn.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die normaal gezien anderen afluistert, is nu zelf gehackt. Enkele dagen geleden zijn duizenden documenten gelekt door klokkenluiderswebsite Wikileaks.

In een operatie die "Vault 7" werd genoemd, had WikiLeaks het over "de grootste publicatie ooit van vertrouwelijke documenten over de de CIA". Het gaat onder meer over hoe de Amerikanen Franse politici en hun partijen proberen afluisteren tijdens de aanloop naar de presidentiële campagne van 2012, maar vooral over de concrete methodes die onderzoekers ontwikkelden om de concurrentie voor te blijven.

Er wordt onder meer beweerd dat de CIA methodes ontwikkeld heeft om smartphones en smart TV's af te luisteren via hun microfoontje. Er zouden ruim duizend malwareprogramma's ontwikkeld zijn zoals virussen, Trojaanse paarden en andere software die elektrische toestellen zoals smartphones, televisies en auto's kunnen controleren om zo gebruikers af te luisteren. Zowel de besturingssystemen van Apple als Android zouden aangetast zijn.

Zowel de CIA, FBI als Het Witte Huis weigerden om te zeggen of de gelekte documenten authentiek waren of niet.

AP2013

"Het is de taak van de CIA om innovatief te zijn"

De CIA liet wel weten dat "de Amerikanen heel ongerust moeten zijn over een lek dat de mogelijkheid van de CIA aantast om het land te beschermen tegen terroristen en andere tegenstanders."

Woordvoerster Heather Fritz Horniak herhaalde dat de CIA het recht niet heeft om afluisteroperaties uit te voeren in de VS of tegen Amerikaanse burgers, en "dat ook niet doet".

Daarnaast stelt ze dat "het de taak is van de CIA om innovatief te zijn, op het voorplan te staan rond de vooruitgang en om op de eerste rij te staan om het land te verdedigingen tegen onze buitenlandse vijanden". "De missie van de CIA is om inlichtingen te verzamelen in het buitenland om Amerika te beschermen tegen terroristen, vijandige staten en andere tegenstanders."

De Amerikaanse president Donald Trump sprak zijn "bezorgdheid" uit over de lekken en woordvoerder Sean Spicer zei dat de Amerikanen "woedend" zouden moeten zijn over het uitlekken van geheime informatie.

Hebben medewerkers gelekt?

Intussen wordt er volop gespeculeerd over waar het lek vandaan kan komen, en wordt in de richting gewezen van bepaalde medewerkers van buiten de dienst. Reuters sprak met anonieme bronnen die toegeven dat er vorig jaar al ongerustheid bestond over mogelijke lekken.

Bedrijven die met de CIA hebben samengewerkt om de afluistertechnieken te ontwikkelen, onderzoeken nu welke werknemers eventueel toegang hadden tot de gegevens die onlangs zijn vrijgegeven door WikiLeaks. Zij kunnen via hun computer-login, e-mails en andere gegevens dan nagaan of er effectief is gelekt.