De Block: "Trage uitbetaling terreurslachtoffers is ontolereerbaar"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) haalt zwaar uit naar naar de verzekeraars, die volgens haar veel te traag handelen om slachtoffers van de aanslagen van 22 maart vorig jaar te compenseren. De sector heeft intussen gereageerd, maar De Block vindt die reactie allesbehalve bemoedigend.

De Block deed haar uitspraken in de commissie die een statuut voor Nationale Solidariteit bespreekt, om terreurslachtoffers een statuut te geven en financieel beter te kunnen beschermen, bijvoorbeeld via een pensioen en terugbetaling van medische kosten.

"Ik heb geconstateerd dat bijna een jaar na de aanslagen nog maar 15 procent van de geschatte schade is uitbetaald. Amper 18 procent, dus nog niet eens 1 op de 5 dossiers zijn volledig behandeld. Dat is ontoleraarbaar", zei De Block daarover.

"Dat heeft een ernstige impact op die mensen die hun medische kosten moeten betalen", zei De Block in De Ochtend. "Zij dreigen nu voor de tweede keer een slachtoffer te worden."

Bij de polissen van arbeidsongevallen wordt het het best geregeld, zei De Block, maar "bij andere polissen gaat het tergend traag. Sommigen rapporteren ons dat ze twee keer een dossier moeten indienen, of dat dossiers zijn kwijtgeraakt." De Block spoort verzekeraars aan om "een tandje bij te steken". Ze voegde eraan toe dat het "niet de bedoeling is dat verzekeraars zich verstoppen achter wat de overheid voor de slachtoffers doet."

"Niet laten verblinden door percentages"

"Je moet je niet laten verblinden door de percentages van wat er al is uitgekeerd", reageert Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, de overkoepelende beroepsvereniging van verzekeraars. Bij overlijdens gaat het snel, maar in andere gevallen is het niet zo eenvoudig, en gaat het over complexe dossiers, zegt hij.

"Bij mensen met ernstige letsels kan je beginnen met voorschotten, maar ga je verder moeten blijven doorbetalen, bijvoorbeeld rente aan de kinderen zolang de kinderen zolang de kinderen recht hebben op kinderbijslag. Bij andere slachtoffers kan je betalen wanneer je ziet hoe mensen reageren op behandelingen." Het is ook pas wanneer de medische toestand definitief gekend is, dat bepaalde bedragen kunnen worden gestort, aldus Robyns. "Soms moet je daar maanden of jaren over laten gaan."

"Wij zijn gebonden aan een aantal wettelijke regels", zegt Robyns nog. Zo moest de sector wachten op een beslissing van de overheid over betalingen, en is die beslissing er pas na de zomer van vorig jaar gekomen. Robyns zegt dat sector zijn werk heeft gedaan zoals het moest, de mensen voldoende heeft geïnformeerd en genoeg contacten heeft gelegd, bijvoorbeeld met Binnenlandse Zaken.

De Block noemt die uitleg "niet bemoedigend."