Lars von Trier insinueert rentree op Filmfestival van Cannes

De kans bestaat dat Lars von Trier volgend jaar opnieuw aanwezig is op het Filmfestival van Cannes, 7 jaar nadat hij daar was verbannen na zijn omstreden uitspraken over Adolf Hitler. Dat zei de Deense regisseur bij de voorstelling van zijn nieuwe film.
Invision

"Wat kan ik zeggen? Ik begrijp Hitler. ... Ik sympathiseer met hem, ja, een klein beetje." Met die woorden verraste Von Trier vriend en vijand toen hij de pers in mei 2011 op het Filmfestival van Cannes toesprak bij de voorstelling van zijn film "Melancholia" (zie video onder). Prompt stuurde de organisatie hem naar huis. Sindsdien is hij persona non grata in de Zuid-Franse stad, een titel die hij twee jaar later als een geuzennaam op zijn T-shirt droeg op het Filmfestival van Berlijn.

Tijdens de voorstelling van zijn nieuwe film "The house that Jack built" eerder deze week in Zweden, alludeerde Von Trier voor het eerst op een mogelijke terugkeer naar Cannes. Het was producer Louise Vesth die zich liet ontvallen dat de release van de film in 2018 is gepland met het filmfestival in het achterhoofd. "Ik heb gesproken met de mensen die ik ken in Cannes", zei Von Trier hierop. "Dus ja, misschien."

"The house that Jack built" vertelt het verhaal van een serie moorden in de VS in de jaren 70. Onder anderen Uma Thurman, Matt Dillon en Sofie Gråbøl spelen mee. De opnames zijn aan de gang.

BEKIJK: De omstreden uitspraken van Von Trier in 2011: