LIVEBLOG: Tusk herverkozen, Polen dreigt slotconclusies niet goed te keuren

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel aan hun Lentetop bezig. Die gaat traditioneel over de economische toestand van de Europese Unie, maar wordt overschaduwd door het Poolse ongenoegen over de herbenoeming van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad. Polen verzette zich tegen de herbenoeming, maar stond geïsoleerd.

23.00u: Zal het Poolse verzet zijn schaduw werpen over de rest van de top?

21.00u: Polen zal slotconclusies niet aanvaarden, bevestigt premier

20.55 uur: Michel relativeert het Poolse isolement

Premier Charles Michel relativeert het feit dat Polen als enige tegen de herbenoeming van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad gestemd heeft. "We willen alles doen voor de Europese eenheid, maar we zijn niet meer bereid daar alles voor te aanvaarden", zei hij op een persconferentie.

"Polen laat weten dat het niet akkoord kan gaan met de conclusies, maar het is geen kwestie van inhoud, eerder van een slecht humeur na de stemming", grijnsde Michel. Volgens de premier is het niet uitgesloten dat Szydlo later op de avond - de top gaat nog even door - alsnog haar zegen geeft. "We kunnen creatief zijn."

 

20.28u: De Poolse premier is begonnen aan een persconferentie

19.38 uur: "Dat Polen de EU zou willen verlaten is nonsens", zegt Kaczynski

Ook Jaroslaw Kaczynski, leider van de nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, de grootste partij in Polen, heeft gereageerd op de herbenoeming van de liberaal Tusk. Ook hij zegt dat de EU duidelijk wordt gedomineerd door Duitsland. "De regel dat kandidaten voor topfuncties de steun van hun eigen land moeten genieten, is vandaag gebroken", zegt hij nog. Kaczynski ontkent wel met klem dat Polen de EU zou willen verlaten. "Nonsens", klinkt het.

19.28 uur: Waarom krijgt Donald Tusk zoveel tegenkanting uit zijn eigen land?

19.15 uur: Poolse premier dreigt ermee slotconclusies niet goed te keuren

De Poolse premier Beata Szydlo is van plan de slotconclusies van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders niet goed te keuren. Dat heeft het persagentschap Belga uit goede bron vernomen. Polen had er eerder al mee gedreigd de conclusies van de top te blokkeren indien Donald Tusk herkozen zou worden als voorzitter van de Europese Raad.

Het Poolse dreigement heeft geen gevolgen voor de herbenoeming van Tusk. De slotconclusies die de staatshoofden en regeringsleiders aan het einde van hun topbijeenkomsten publiceren, zijn ook geen bindende wettelijke teksten. In principe kan de inhoud ook gepresenteerd worden als conclusies van het voorzitterschap. "Geen ramp, maar niet mooi voor de eenheid", aldus een ingewijde.

19.14 uur: "EU onderworpen aan diktaat van Berlijn", zegt Warschau

Vanuit Polen komen ontgoochelde reacties op de herbenoeming van Donald Tusk. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski toont ze aan "dat de EU onderworpen is aan het diktaat van Berlijn".

17.19 uur: Polen compleet geïsoleerd bij stemming

De 28 regeringsleiders hebben blijkbaar gestemd over de herbenoeming van Donald Tusk. Polen was hierbij naar verluidt compleet geïsoleerd. Volgens het Verdrag van Lissabon hoeft er voor de herbenoeming van de Europese president geen unanimiteit te zijn, maar volstaat een "gekwalificeerde meerderheid". Bij de herbenoeming van Herman Van Rompuy werd er niet gestemd, maar was er consensus onder de regeringsleiders.

17.00: Joseph Muscat feliciteert Donalds Tusk met zijn herverkiezing

16.52 uur: Donald Tusk is herverkozen tot voorzitter van de Europese Raad.

Hij is herbenoemd door de regeringsleiders voor een periode van 2,5 jaar. Polen heeft het spel dus niet hard gespeeld. Tusk zelf was niet aanwezig bij de vergadering, maar heeft de zaal even verlaten toen het over zijn herbenoeming ging. De vergadering werd toen geleid door de Maltese premier Muscat (omdat Malta 6 maanden voorzitter is van de Raad van de Europese Unie)

16.42 uur: "Iemand die geen steun heeft van zijn thuisland, kan geen voorzitter van de Europese Raad worden"

De Poolse eerste minister Beata Szydlo blijft bij haar verzet tegen de herbenoeming van Donald Tusk als Europees president. Dat maakte ze duidelijk bij haar aankomst op de EU-top. Uit de verklaringen van de andere leiders blijkt dat Szydlo geïsoleerd staat.

AFP or licensors

16.08 uur: Dalia Grybauskaité tweet vanuit het nieuwe EU-gebouw

De Litouwse president lijkt niet erg enthousiast over het nieuwe gebouw dat vanaf dit jaar wordt gebruikt voor Europese topbijeenkomsten.

16.00: Wat staat vandaag op het programma?

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel aan hun Lentetop begonnen. Traditioneel gaat die over de economische toestand van de Europese Unie. Nu er bijna overal economische groei is en de werkloosheid daalt, zullen de regeringsleiders proberen te benadrukken dat het beleid van de voorbije jaren vruchten begint af te werpen.

De top wordt echter overschaduwd door onenigheid over de herbenoeming van Donald Tusk tot voorzitter van de Europese Raad. Tusk, een Pool, die eind 2014 benoemd werd, wordt door zowat iedereen gesteund, behalve door ... de Poolse regering. Die heeft zelfs een tegenkandidaat aangeduid om Tusk op te volgen, het Poolse europarlementslid Jacek Saryusz-Wolski.

Normaal gezien moeten de regeringsleiders vandaag ook nog het migratievraagstuk bespreken. Vanavond bij het diner staat de Russische inmenging op de Balkan op de agenda, en de plannen voor een Europese defensie. De brexit staat niet op de agenda.