Meer dan 30 meisjes omgekomen door brand in Guatemala

Bij een brand in een jeugdinstelling in Guatemala zijn meer dan 30 meisjes om het leven gekomen. Bijna 30 anderen raakten gewond. President Jimmy Morales vroeg tijdens een bijeenkomst een minuut stilte voor de slachtoffers. Intussen worden er drie dagen van nationale rouw gehouden in het Centraal-Amerikaanse land. Volgens een politiewoordvoerder is de brand aangestoken door jongeren in het tehuis.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In de jeugdinstelling in San José Pinula, niet ver van Guatemala-Stad, verblijven kinderen en jongeren, die wegens huiselijk geweld uit hun gezin werden weggenomen. Maar ook jongeren met een criminele achtergrond werden in de instelling ondergebracht.  Er zouden 540 à 600 jongeren opgevangen zijn, terwijl de capaciteit slecht 400 was.

De afgelopen tijd hadden de jongeren geprotesteerd tegen hun slechte behandeling en het slechte eten. In de nacht van dinsdag op woensdag waren een 60-tal kinderen en jongeren uit de instelling weggevlucht. Volgens de media was het in de instelling tot een opstand gekomen en hadden minderjarigen matrassen in brand gestoken. De brand breidde zich snel uit naar de rest van de inrichting.