Meer dan 5.000 misdaadorganisaties actief in de EU

Er zijn meer dan 5.000 internationale misdaadorganisaties actief in de Europese Unie. En die bendes worden als maar efficiënter, boeken grotere winsten en gebruiken meer en meer nieuwe technologieën. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Europol.

 Om de vier jaar lanceert Europol, de koepel van politiediensten van de Europese Unie, een rapport over ernstige en georganiseerde misdaad. Dit SOCTA-rapport (Serious and Organised Crime Treat Assessment) probeert inzicht te krijgen in het criminele landschap en bevat aanbevelingen voor de Europese beleidsmakers. De lidstaten gebruiken dit rapport bij het opstellen van de nationale veiligheidsplannen.

De Europese politiediensten hebben meer dan 5000 ‘ernstige en georganiseerde misdaadbendes’ in het vizier. Deze bendes zijn internationaal actief, sterk hiërarchisch georganiseerd en houden zich meer en meer bezig met verschillende vormen van criminaliteit. Hun voornaamste activiteiten zijn drugszaken, cybercrime, mensensmokkel en –handel, georganiseerde diefstallen, witwassen, online handel van illegale goederen en schriftvervalsing. De strijd tegen deze acht misdrijven moeten volgens Europol dan ook de absolute prioriteit worden van de Europese politiediensten.

Dat criminele bendes hun voordeel doen bij technologische innovaties hoeft niet te verbazen. Ze zijn flexibel, veranderen snel hun modus operandi en worden daarom steeds efficiënter. Inbrekers gebruiken sociale media om te checken of de eigenaars en buren thuis zijn en plannen hun diefstallen via streetview, drugbendes gebruiken drones voor illegale transporten,… Bendes gaan zich beter organiseren en het wordt voor politiediensten steeds moeilijker om alles bloot te leggen. De technologische innovaties in het misdaadmilieu worden dan ook dé uitdaging van dit digitale tijdperk.

Europol onderstreept ook het belang van de strijd tegen cybercrime. 85 procent van de internetgebruikers is bang om er ooit slachtoffer van te worden. Cryptoware is het grootste gevaar. Deze malware die via bijlagen en links binnenkomt, gaat computerbestanden versleutelen en laat slachtoffers betalen om terug toegang te krijgen tot hun eigen bestanden. Bendes gebruiken illegale onlinenetwerken om de malware te verspreiden. Deze anonieme netwerken, het zogenaamde darknet, worden trouwens steeds groter en complexer. Wat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor vertrouwelijke transacties in de bedrijfswereld en de politiek, is de draaischijf bij uitstek geworden voor de handel van drugs, wapens en mensen.