Na lang discussiëren is er een datum voor echte start proces kasteelmoord: 2 mei

Het proces over de kasteelmoord zal starten op 2 mei. Dat is vanmiddag beslist op de inleidingszitting in Brugge. Het had een relatief korte, praktische zitting moeten worden om de timing vast te leggen, maar uiteindelijk duurde ze vijf uur omdat er over verschillende onderwerpen onenigheid was. Slechts drie van de vier verdachten waren aanwezig.
Foto Kurt

Wat vandaag een korte en praktische inleidingszitting moest worden, duurde uiteindelijk vijf uur lang en mondde uit in heftige discussies. Een aantal advocaten beschuldigden het parket van Brugge van gesjoemel en het vernietigen van bewijsmateriaal. 

Tijdens de zitting legden alle partijen uit welke getuigen ze willen oproepen. Het gaat om 32 mensen die op één of andere manier met het onderzoek te maken hebben.

Zo wil het openbaar ministerie de wetsdokter, de wapendeskundige en de belangrijkste speurder oproepen. De advocaat van André Gyselbrecht roept de meeste getuigen op, zoals het kindermeisje en de poetsvrouw van de familie Saelens. De advocaat wil nog meer getuigen, maar het openbaar ministerie verzet zich daartegen omdat hun verklaringen ook al op papier staan.

Welke getuigen ook effectief zullen worden opgeroepen, is nog niet beslist. De rechtbank zal daar pas op 27 maart een uitspraak over doen.

Achter gesloten deuren of niet

Ook over de vraag of bepaalde delen van het proces achter gesloten deuren moeten worden behandeld, heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan.

André Gyselbrecht had destijds een klacht wegens incest ingediend tegen zijn schoonzoon Stijn Saelens. De advocaten hadden vanmiddag heftige discussies over de vraag of dit incestverhaal al dan niet achter gesloten deuren dient te worden behandeld. Alle partijen krijgen nu tot 27 maart de tijd om hierover conclusies op te stellen. Pas daarna volgt een beslissing.

Het échte proces zal starten op 2 mei. Gedurende drie dagen zouden de getuigen worden gehoord. Pas in september zullen de advocaten pleiten. Een uitspraak wordt ten vroegste in het najaar verwacht.