Nederlandse politie kraakt miljoenen versleutelde berichten van criminelen

In Nederland zijn de politie en het gerecht erin geslaagd miljoenen versleutelde berichten van criminelen te kraken. Dat melden Nederlandse media. Het gaat om berichten verstuurd met toestellen van het Nederlandse bedrijf Ennetcom.
WANGMO/ EurekaSlide

3,6 miljoen versleutelde berichten, veelal van criminelen: daarop hebben de Nederlandse politie en het openbaar ministerie de hand kunnen leggen. Vervolgens zijn ze er ook in geslaagd ze te kraken en zo een schat aan informatie over criminele activiteiten bloot te leggen.

De berichten zijn verstuurd met toestellen van Ennetcom. Dat is een Nederlands bedrijf dat inmiddels is opgedoekt en dat jaren speciale telefoons verkocht waarmee gebruikers onderling versleutelde berichten konden versturen via de software PGP of "pretty good privacy".

De geheimhouding was verzekerd omdat de berichten via eigen servers in Canada circuleerden. De eigenaar van Ennetcom is vorig jaar al opgepakt en aangeklaagd voor witwassen. Justitie zegt nu dat het ook de sleutels voor de eigenlijke berichten in handen heeft gekregen. Alles samen heeft het gerecht 7 terabyte aan informatie in beslag genomen.