Ook deze 10 toeristische trekpleisters worden bedreigd door de elementen

Malta is met "The azure window" een van zijn grootste toeristische bezienswaardigheden kwijtgespeeld aan de zee. Wij hebben 10 andere trekpleisters opgelijst die meer bedreigd zijn dan u misschien denkt en die in sommige gevallen op korte tot lange termijn zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

1. Vrijheidsbeeld (Verenigde Staten)

Andrea Franceschini

Het lijkt misschien vreemd, maar ook het Vrijheidsbeeld in New York wordt ernstig bedreigd door de elementen. Volgens Unesco zijn het vooral de steeds zwaarder wordende stormen die het beeld zelf en vooral het eilandje waarop het staat bedreigen. Na orkaan Sandy is Liberty Island meer dan 9 maanden lang gesloten geweest. Als de Amerikaanse overheid op lange termijn het beeld daar wil behouden, zal in de toekomst nog meer moeten worden geïnvesteerd om het eilandje tegen de elementen te beschermen.

2. Wadi Rum (Jordanië)

This content is subject to copyright.

Wadi Rum is een iconische woestijnvallei in Jordanië. Mocht u niet meteen weten waar u de locatie van kent, het landschap is meer dan eens het decor geweest van grote Hollywoodfilms. De filmklassieker "Lawrence of Arabia" is er bijvoorbeeld grotendeels opgenomen. Meer recent fungeert Wadi Rum als Mars-landschap in "The Martian" met Matt Damon. De locatie is vooral bedreigd door de droogte, maar ook het massatoerisme doet in het bijzonder de rotsformaties geen goed.

3. Galapagoseilanden (Ecuador)

This content is subject to copyright.

De unieke ecosystemen die de beroemde bioloog Charles Darwin inspireerden tot de evolutietheorie zijn ernstig bedreigd. Ook hier is het massatoerisme een van de boosdoeners, toch komt ook op de Galapagoseilanden de natuur zelf lelijk uit de hoek. De toenemende regenval en de verwarming van de omringende oceaan veroorzaakt er grote ravage aan de lokale fauna en flora.

4. Stonehenge (Groot-Brittannië)

2016 Getty Images

Het megalithische monument Stonehenge wordt volgens UNESCO bedreigd door steeds extremer wordend weer en stormen. Ook toeristen vernielen op lange termijn het duizenden jaar oude stenen bouwwerk door kleine stukjes stenen mee te nemen. Bovendien komt de bedreiging voor Stonehenge ook uit onverwachte hoek: knaagdieren graven holen onder de stenen en ondermijnen daardoor de stabiliteit.

5. Hoi An (Vietnam)

© 2017 John S Lander

De oude stad van Hoi An in Vietnam is een toeristische trekpleister in het Aziatische land en is een van de mooist bewaard gebleven Oosterse havensteden uit de 15e tot de 19e eeuw. De site is ernstig bedreigd door overstromingen en erosie. De stad verliest jaarlijks 10 tot 20 meter land aan erosie. Verwacht wordt dat de meeste huizen tegen 2020 minstens een keer per jaar onder water komen te staan.

6. Yellowstone (Verenigde Staten)

Russell Pearson / Barcroft Media

Het Yellowstone National Park is het oudste nationaal park ter wereld, maar gaat gebukt onder steeds meer bosbranden. Verwacht wordt dat het gebied dat jaarlijks in vlammen opgaat de komende jaren zal verzesvoudigen, wat uiteraard nefast is voor het voorlopig nog erg diverse ecosysteem.

7. Rijstterrassen (Filipijnen)

(c) 2013 Emilio Maranon III

Al bijna 2.000 jaar lang wordt op de Filipijnse berghellingen op terrassen rijst verbouwd, maar daar kan binnenkort een einde aan komen. Door de klimaatverandering wordt de regio steeds meer geplaagd door hevige regen die de rijstterrassen eroderen. Hierdoor storten de terrassen in en vinden er aardverschuivingen plaats.

8. Waddenzee (Nederland, Denemarken, Duitsland)

Tim Graham

Dichter bij huis is ook de Waddenzee bedreigd. De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het unieke ecosysteem is het broedgebied van vele Europese vogelsoorten, maar wordt bedreigd door erosie en zeespiegelstijgingen.

9. Mount Everest (Nepal)

© 2015 Frank Bienewald

Het Sagarmatha Nationaal Park in Nepal waar onder meer de Mount Everest deel van uitmaakt is vooral een slachtoffer van de klimaatverandering. De gletsjers trekker er op sneltempo terug en dat gaat gepaard met bodemerosie en grote landverschuivingen. Bovendien is het smeltwater van de gletsjers de voornaamste waterbron van een derde van de wereldbevolking.

10. Venetië (Italië)

2017 Awakening

Een klassieker in dit soort lijstjes, maar ook de romantische Italiaanse havenstad Venetië wordt bedreigd door de elementen. De historische stad vol kanaaltjes dreigt op termijn volledig te worden verzwolgen door het wassende water van de Adriatische Zee. De stad gaat bovendien enorm gebukt onder het massatoerisme.