Ook New York en Washington gaan Trumps inreisverbod aanvechten

In navolging van Hawaï gaan ook de Amerikaanse staten Washington en New York het nieuwe inreisverbod dat president Donald Trump heeft aangekondigd juridisch aanvechten. Ze menen dat ook de nieuwe ban in strijd is met de grondwet.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maandag ondertekende Trump een decreet voor het nieuwe inreisverbod. Daarin staat dat mensen uit zes overwegend islamitische landen tijdelijk geen visum krijgen. Het betreft de inwoners van Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Irak is daar niet meer bij. Met het verbod wil Trump islamitische terroristen tegenhouden. Het eerste inreisverbod was opgeschort door een federale rechter.

Hawaï kondigde als eerste Amerikaanse staat aan het inreisverbod juridisch te zullen aanvechten. Nu zullen ook de staten New York en Washington daartoe overgaan. Mogelijk zouden ook Minnesota en Oregon juridische wegen zoeken om het inreisverbod tegen te houden.