Originele "Schindler's list" gaat onder de hamer

Een van de originele namenlijsten waarmee Oskar Schindler tijdens WO II honderden Joden van de gaskamers redde, gaat onder de hamer. Het verhaal van de Duitse industrieel is bij het brede publiek bekend door de film "Schindler's list" van Steven Spielberg.
AP1962
Oskar Schindler tijdens een bezoek aan Israël in 1962.

Hij redde meer dan 1.200 Joden van een gewisse dood in de gaskamers van de nazi-concentratiekampen tijdens WO II: Oskar Schindler, een Duitse industrieel die met een flinke snuif vriendjespolitiek een potten- en pannenfabriek in Sudetenland in handen had gekregen.

Aanvankelijk beschouwde hij Joden als goedkope werkkrachten, maar naarmate de oorlog vorderde en hij de realiteit van de Holocaust onder ging zien, veranderde zijn motief. In de herfst van 1944 begon hij lijsten op te stellen met namen van Joden in concentratiekampen. Die overhandigde hij aan de nazi's met de vraag de mensen in kwestie vrij te laten en aan hem te overhandigen zodat hij ze in zijn fabriek kon tewerkstellen. Op die manier wist hij hen een gruwelijke dood te besparen.

De voorlaatste van deze lijsten gaat nu onder de hamer bij het gespecialiseerde veilinghuis Moments In Time. Het gaat om een document van 14 pagina's dat Schindler op 18 april 1945 opstelde. Het maakt melding van 801 Joodse mannen die zich op dat moment in het concentratiekamp Płaszów in Polen bevonden.

2,4 miljoen dollar

Volgens Moments In Time is het de eerste keer dat een authentieke lijst van Schindler op de markt komt. De geschatte opbrengst bedraagt 2,4 miljoen dollar (2,27 miljoen euro). Twee andere lijsten maken deel uit van de collectie van het Holocaustmuseum Yad Vashem in Israël. Het Holocaustmuseum in Washington D.C. heeft nog een andere lijst in zijn bezit.

De Australische auteur Thomas Keneally schreef het verhaal van Schindler in 1982 neer in het boek "Schindler's ark". De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg verfilmde het werk in 1993 in "Schindler's list", een met Oscars overladen film met Liam Neeson in de rol van Schindler.

Meest gelezen