Pechtold heeft premier-ambities: "Ook D66 kan verkiezingen winnen"

Voor Alexander Pechtold, de leider van de Nederlandse links-liberale partij D66, gaat de strijd om de grootste partij in Nederland te worden niet enkel tussen premier Mark Rutte en uitdager Geert Wilders. "Ook wij maken kans om in de voorhoede te komen", zegt Pechtold, die stiekem hoopt om premier te worden.

Over 6 dagen, op 15 maart, kiezen de Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer. Alexander Pechtold ziet nog geen echte game changer in de campagne, een factor of gebeurtenis die het resultaat in grote mate zou kunnen beïnvloeden. En daarom blijft volgens hem alles open. 

Meer nog, terwijl de strijd om de eerste plaats volgens de peilingen gaat tussen de VVD van premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders, heeft Pechtold zelf grote ambities met zijn D66. Hij ziet zich zelfs premier worden.

"In Nederland hebben we veel peilingen, en veel bureaus die peilen. Maar als je van de polls een gemiddelde neemt, staat D66 helemaal niet zo ver van de koplopers", vertelt Pechtold in De Ochtend. Hij verklaart zich nader: "Wilders zakt de laatste tijd heel snel, en bij Rutte hapert de campagne. Dus een partij als D66 maakt wel degelijk kans om in de voorhoede te komen."

"Dingen veranderen wanneer de regels knellen"

D66 is een links-liberale partij. Pechtold verklaart: "We zijn een heel internationaal gerichte partij. Men noemt ons eurofiel, en we waren bij de Europese verkiezingen de grootste."

"We richten ons ook op het onderwijs en de kansen die mensen krijgen. Iemand noemde ons 'nieuwsgierig naar de toekomst': of het nu om de zorg of de woningmarkt gaat, we willen dingen veranderen wanneer de regels soms knellen. En tot slot zijn we ook een heel radicale partij als het gaat om individuele rechten. We hebben hier het homohuwelijk mogelijk gemaakt."

"Er zijn geen eerste- en tweederangsburgers"

Vertaald naar de campagne, die voor een groot deel over Europa en inwijkelingen gaat, zegt Pechtold dat hij het positief wil houden en "geen eerste- en tweederangsburgers ziet."

"Het is niet dat er geen problemen kunnen zijn met integratie, maar er zijn ook veel goede dingen, zegt Pechtold, die onderwijsprestaties, vrijwilligerswerk en homo-emancipatie noemt. "Dat gaat volgens de rapporten stukken beter dan je zou denken als je collega's hoort praten."

"Wederzijdse belofte met Wilders"

Het doel van D66 is om mee te gaan regeren na de parlementsverkiezingen van 15 maart. Een coalitie kan in principe met iedereen, behalve de PVV van Geert Wilders. "En dat is eigenlijk een wederzijdse belofte."

Overigens is Pechtold onlangs ook campagne komen voeren in Brussel, Leuven en Antwerpen, voor de Nederlanders in België. D66 staat nu op 12 zetels, en hoopt om dat aantal te kunnen verdubbelen.

Meest gelezen