Publifin en Nethys ontkennen aantijgingen over gesjoemel met documenten

De directie van Publifin en dochterbedrijf Nethys zegt dat ze "met verstomming" kennis genomen heeft van de informatie van het Luikse parket-generaal over toplui die belangrijke documenten zouden hebben doen verdwijnen en valse documenten zouden hebben opgesteld, onder wie voorzitter van Publifin André Gilles en voorzitter van Nethys Stéphane Moreau (beiden PS). Beide bedrijven ontkennen de aantijgingen.

André Gilles en Stéphane Moreau zouden op 22 februari - in de periode dat ze zich bij de onderzoekscommissie rond Publifin ziek hadden gemeld - naar de kantoren van Publifin zijn afgezakt, onder meer om er valse documenten op te stellen. Volgens anonieme bronnen zou ook een directrice van Nethys toen geholpen hebben bij het doen verdwijnen van stukken, net als drie andere leden van het personeel.

In een persbericht ontkent de directie van Publifin en Nethys de aantijgingen met klem. "Geen enkel document of dossier is hier opgesteld, gewijzigd of weggenomen", luidt het. De directie spreekt voorts van "lasterlijke aantijgingen" en wijst erop dat de timing niet toevallig gekozen lijkt, net voor de hoorzittingen met de toplui in de onderzoekscommissie.

Gilles was op 22 februari niet in de kantoren aanwezig, terwijl Moreau - wiens doktersbriefje niet zei dat hij zijn woning niet mocht verlaten - in die periode werkte aan de voorbereiding van de documenten die de onderzoekscommissie heeft opgevraagd, vervolgt de directie.

In een eigen persverklaring liet ook Gilles eerder al weten dat hij op 22 februari "met geen voet binnen geweest" is op de hoofdzetel van Publifin, omdat hij "aan het bed gekluisterd was". "Ik heb nooit, op 22 februari of op eender welk ander moment, documenten laten opstellen door de onderzoekscommissie die niet bestonden", stelt hij.

Meest gelezen