Recordopbrengst voor "Eisberg" van Gerhard Richter

In Londen is het schilderij "Eisberg" van de Duitse schilder Gerhard Richter voor een recordbedrag van 20,4 miljoen euro verkocht. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij van een landschap is betaald op een veiling bij Sotheby's.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het schilderij van een bevroren landschap was geschat tussen 9 en 14 miljoen euro, en behoorde de afgelopen dertig jaar tot een privécollectie. Het gaat om een erg belangrijk werk van de 85-jarige Duitse schilder.

"Eisberg" was overigens niet het enige schilderij dat het woensdagavond beter deed dan verwacht. Een werk van Christopher Wool werd verkocht voor 8,2 miljoen euro, het dubbele van de hoogste schatting.

De fotograaf Wolfgang Tillmans, wiens werk voor het eerst geveild werd bij Sotebhy's, verbrak dan weer zijn eigen persoonlijke record. Een werk van hem ging voor 531.000 euro de deur uit.

De totale opbrengst van de veiling was 136,2 miljoen euro, 69 procent meer dan de veiling voor hedendaagse kunst van vorig jaar.

Ook de veiling van Christie's van hedendaagse en naoorlogse kunst verliep dinsdagavond erg vlot. In totaal is voor een bedrag van 117,1 miljoen euro aan kunstwerken verkocht.