Terreurverdachte aangehouden, maar geen concrete plannen

De onderzoeksrechter heeft in Wevelgem een 24-jarige vrouw uit Mons aangehouden omdat ze hulp zou hebben verleend aan mensen die een aanslag wilden plegen in Europa. Dat meldt het federaal parket. De vrouw wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Het federaal parket meldt dat het dossier losstaat van de dossiers rond de aanslagen in Parijs en Brussel. De vrouw had ook nog geen concrete plannen voor een aanslag.

Een 24-jarige vrouw is in de nacht van 7 op 8 maart opgepakt door de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, in een terrorismeonderzoek dat geleid wordt door een West-Vlaamse onderzoeksrechter. De politie hield ook een huiszoeking bij de vrouw, maar vond geen wapens of explosieven.

"Het onderzoek levert aanwijzingen op dat de vrouw hulp heeft verleend aan personen die de intentie hadden een aanslag te plegen in Europa", zegt het federaal parket. "De onderzoeksrechter heeft beslist om de vrouw onder aanhoudingsbevel te plaatsen. Zij werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

Het gaat om een 24-jarige vrouw met de Belgische nationaliteit uit Mons. Ze had via sociaalnetwerksites contact met jihadisten uit België en Frankrijk. Daar waren ook vrouwen bij. De jonge vrouw is geradicaliseerd in België, maar is nooit in Syrië geweest.

Via sociaalnetwerksites wisselde ze berichten uit over het plegen van een aanslag in Europa. De screening van sociaalnetwerksites speelde een belangrijke rol bij de aanhouding. Er was nog geen concreet doelwit voor een mogelijke aanslag gepland. De verdachte heeft ook geld gestort aan de groep jihadisten.