Twee Franse socialistische ministers zijn lovend over Macron

In Frankrijk hebben twee ministers van de socialistische regering zich opvallend positief uitgelaten over presidentskandidaat Emmanuel Macron. Jean-Marc Ayrault en Jean-Yves Le Drian gingen evenwel niet zo ver om op te roepen om voor Macron te stemmen, maar toch is dat een klap voor de socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon.

Voor minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Jean-Marc Ayrault (boven) komt het er bij de komende verkiezingen op aan om te verhinderen dat Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National president worden. Volgens hem is de beste kandidaat daarvoor de centrumkandidaat Emmanuel Macron (foto in tekst). Bovendien heeft Ayrault lof voor de economische plannen van Macron.

De Franse tv-zender BFM meldt dan weer dat dat minister van Defensie Jean-Yves Le Drian president François Hollande ervan op de hoogte gebracht heeft dat hij van plan is om Macron te steunen.

Zowel Ayrault als Le Drian lijken zo de voorkeur te geven aan hun vroegere collega Macron dan aan Benoit Hamon, nochtans de officiële kandidaat van hun socialistische partij. Dat is een zware klap voor Hamon die in de peilingen ver achter ligt.

Volgens de peilingen zou Le Pen nog altijd de eerste rond van de presidentsverkiezingen winnen voor Emmanuel Macron en de rechtse kandidaat François Fillon. De erg linkse Hamon komt daar ver achter en maakt weinig kans, volgens de peilingen dan toch.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Macron heeft de wind in de zeilen

Emmanuel Macron lijkt zo steeds meer stemmen af te snoepen van zowel de linkse als de rechtse kandidaten. De voorbije weken kon Macron profiteren van de schandalen rond de conservatieve kandidaat François Fillon, die nochtans het vertrouwen kon behouden van zijn partij Les Républicains ( LR).

De partijloze Macron was een tijdje minister van Economie in de socialistische regering, maar leidt nu een centrumbeweging, "En Marche!". Die heeft al de steun gekregen van MoDem, de partij van de centrumkandidaat François Bayrou.

Nu krijgt Macron dus ook schouderklopjes van gematigde socialistische ministers zoals Ayrault en Le Drian. Die kunnen zich blijkbaar niet vinden in de erg linkse kandidaat Hamon die hun partij heeft vooruitgeschoven en achten hem ook weinig kans toe.

Mogelijk is dat ook een strategische keuze. Als Macron president wordt, heeft hij niet echt een partij achter zich. Om een regering te vormen, zal hij ervaren en betrouwbare ministers nodig hebben. Schrijf Ayrault en Le Drian dus nog niet af.