Video player inladen ...

Vandaag start proces kasteelmoord: Hoe zat dat ook weer?

Vandaag wordt in Brugge beslist wanneer het proces over de kasteelmoord inhoudelijk van start gaat, maar waarover gaat dat proces nu ook alweer en wie staat er allemaal terecht?

Op 31 januari 2012 verdwijnt kasteelheer Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. In de hal en op de trappen ligt een bloedspoor. De politie gaat daardoor onmiddellijk uit van een misdaad en vermoedt dat hij is ontvoerd. Pas 18 dagen later wordt zijn lichaam zo'n 15 kilometer van het kasteel gevonden in een bos in Sint-Maria-Aalter en wordt duidelijk dat hij is vermoord.

De hoofdverdachte is André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens. Gyselbrecht is de dorpsdokter van Ruislede, het dorp naast Wingene. Saelens was van plan om zich samen met zijn vrouw en de kinderen in het buitenland gaan vestigen, maar Gyselbrecht heeft het daar erg moeilijk mee. Hij vermoedt ook dat Saelens incest zou hebben gepleegd en zoekt daarom naar eigen zeggen hulp "om zijn schoonzoon een lesje te leren".

Die hulp zou hij gevonden hebben in patiënt en vriend Pierre Serry die naar eigen zeggen van de dokter de vraag heeft gekregen om een huurmoordenaar te zoeken om Saelens uit de weg te ruimen. Hij zou daarvoor een Nederlander gecontacteerd hebben die een huurmoordenaar zou hebben gezocht in het milieu in Eindhoven. Een andere Nederlander zou de moord effectief hebben gepleegd samen met zijn oom die intussen is overleden.

In het totaal staan dus vier beklaagden terecht:

  • Schoonvader Gyselbrecht
  • Vriend Pierre Serry
  • De Nederlander die de moord zou hebben gepleegd
  • De Nederlander die de huurmoordenaar zou hebben gecontacteerd