Will Ferdy: "Ik ben uit de kast gekomen voor mezelf, ik wou mezelf bevrijden"

Vandaag blaast Will Ferdy 90 kaarsjes uit. De zanger was in 1970 een van de eerste bekende koppen die openlijk toegaf dat hij homoseksueel is. In "De madammen" op Radio 2 blikt hij op zijn leven en zijn carrière terug.

Champagne en taart: daarmee verrasten de dames van "De madammen" Will Ferdy vanochtend naar aanleiding van zijn 90e verjaardag. Al jaren is hij een boegbeeld van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) sinds hij in december 1970 op de televisie openlijk over zijn homoseksuele geaardheid praatte (zie video onder).

"Het was een erg emotioneel moment", herinnert hij zich. "Mijn moeder en ik zaten samen naar de uitzending te kijken met het zweet in onze handen. Mijn vader was toen al overleden. Hoewel hij wist dat ik homo ben, heeft hij nooit een verwijtend woord aan mij gericht. Ook mijn moeder wist het al lang."

"Ik ben uit de kast gekomen voor mezelf", motiveert hij zijn beslissing van toen. "Ik wou mezelf bevrijden, ik wou zijn wie ik ben. Ik had nooit gedacht dat ik zo anderen zou helpen, maar het is zo gebleken. Ik heb deuren geopend en nog steeds bedanken mensen mij daarvoor."

(Lees voort onder video)

Hypocrisie

De outing van Ferdy had grote gevolgen voor zijn carrière. "Helaas heb ik het in het begin erg moeilijk gehad, vooral door de hypocrisie. Ook vanwege de VRT, toen nog de BRT. Ik trad regelmatig in de jeugduitzendingen op. Plots liet diezelfde dienst weten dat ze me voorlopig niet meer konden vragen."

De reactie van de kerk viel dan weer mee, zo zegt hij. "In Maldegem heeft een pastoor vanop de preekstoel tegen mij gepredikt, maar ik heb ook goeie ervaringen. Zo heb ik missen en priesterwijdingen gezongen aan de zijde van kardinaal Danneels."

Spijt dat hij destijds uit de kast is gekomen, heeft hij niet. "Ik ben blij dat ik het heb gedaan en ik zou het zo opnieuw doen."

(Lees voort onder video)

"De naam Raf doet me nog steeds pijn"

Zowat het bekendste nummer van Ferdy is "Christine" dat eigenlijk over zijn verloren liefde Raf gaat (zie video onder). "Die naam doet me nog steeds pijn", zegt hij. "Hij was mijn grote liefde. Hij is intussen aan kanker overleden. Dat heb ik pas twee jaar na zijn dood per toeval vernomen."

"Na onze relatie heb ik hem nog twee keer ontmoet. Op een keer was ik bij hem op bezoek en ik dacht dat alles weer goed zou komen. Toen werd op de deur geklopt en kwam iemand binnen. Hij zei: "Dat is nu mijn vriend". Heel pijnlijk."

(Lees voort onder video)

"Zingen mis ik echt niet"

In 2014 stopte Ferdy met zingen. Een moeilijke beslissing was dat naar eigen zeggen niet. "Bij mij gebeurt alles impulsief. Ik heb toen geoordeeld dat het genoeg was."

"Tot mijn grote verwondering mis ik het niet. Ik was verslingerd aan het publiek, de zaal en het optreden, maar het doet me niks. Als ik nu collega's aan het werk zie, denk ik bij mezelf: "Tiens, dat heb ik ook gedaan". Ik mis het echt niet.

Een hoogtepunt in zijn carrière benoemen, valt hem lastig. "Ik heb verschillende. Ik ben 2 keer op tournee in de VS en Canada geweest. Tijdens de volle oorlog in de Baranja ben ik voor de blauwhelmen gaan optreden. Daar hebben ze mij toen op hun schouders door de zaal gedragen, magnifiek."

Ondanks zijn gezegende leeftijd, woont Ferdy nog steeds zelfstandig. "Ik doe nog alles zelf, behalve poetsen, wassen en strijken. Ik doe zelf mijn boodschappen en ik maak zelf mijn eten klaar."

Will Ferdy in "Café Corsari" (04/04/2013):

Will Ferdy in "Iedereen beroemd" (17/03/2014):

Will Ferdy neemt afscheid van het publiek (21/03/2014):

Will Ferdy in "Reyers laat" (03/04/2014):

Stad Gent huldigt Will Ferdy (18/06/2014):

Çavaria huldigt Will Ferdy (18/01/2015):