#BedanktFrank: Collega's zetten Frank Deboosere in het zonnetje

Op 12 maart 1987 presenteerde VRT-weerman Frank Deboosere –toen nog met snor– zijn eerste weerpraatje. Om die 30 jaar trouw op post te vieren, werd Frank, die zelf niet op de hoogte was van de feestelijkheden, vanmiddag verrast door zijn collega's onder de VRT-toren.

In al die jaren is er heel wat gebeurd. Frank Deboosere schoor zijn snor af, brak een elleboog na een ongelukkige val met de fiets, bedacht het woord "ochtendgrijs" dat in de Dikke van Dale werd opgenomen, maakte een opmerkelijke passage als "Milieumannetje", zette zijn schouders onder Kom op Tegen Kanker, enzovoort.

Dat Frank 30 jaar aan de slag is, kon uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Deze namiddag verzamelden een honderdtal collega's onder de VRT-toren om hem te verrassen. Frank zelf werd met een smoesje op het dak van het VRT-gebouw gelokt, waar Hanne Decoutere hem opwachtte met een grote bos bloemen. Op het dak had hij een fantastisch uitzicht op al zijn collega’s beneden die hem enthousiast feliciteerden met spandoeken en een luid applaus.

"Ik had wel een vermoeden toen ze me vroegen om naar het dak te gaan", reageert de weerman. "Maar dit doet wel iets met een mens. Het is heel fijn om zoiets mee te maken. Al verdienen al die andere mensen die hier 30 jaar werken dit evenzeer." Een uitgebreid feest komt er niet. Hij is ook gewoon van dienst dit weekend. "Morgen ben ik er weer met meer weer."

"Op Frank kan je rekenen, in goede en kwade dagen"

Frank Deboosere is al jarenlang een van de vaste waarden op de VRT. Zijn collega's feliciteren hem dan ook met zijn mooie carrière. "Hoe je in 30 jaar tijd zo hard in de mensen hun collectief weergeheugen kan zitten: je moet het maar doen. Een Frank die élke dag zelf op de fiets controleert of zijn weer wel klopt, die amper vakantie neemt én die zich intussen nog eens riant inzet voor een boel goeie doelen: straf", zegt presentator Peter Van de Veire.

"Dat Frank een passie heeft voor "Het weer", dat moet niemand nog vragen, maar hij is ook een collega waar je op kunt rekenen in goede en kwade dagen. Dankjewel, Frank", laat Sabine Hagedoren, sinds 1997 de vaste weercollega van Deboosere, optekenen.

"In Frank schuilt een uitmuntende Ketnet-wrapper"

"Toen ik enkele jaren geleden Sabine even mocht vervangen als weervrouw, heeft Frank me met evenveel toewijding opnieuw wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de weerberichten op TV. Frank, je bent een fantastische collega, een icoon, met of zonder snor, maakt niet uit. Dikke proficiat, en dat je nog vele jaren “het weer mag doen” op radio en TV", zegt voormalige weervrouw Peggy De Meyer, nu actief bij het  VRT-radionieuws.

Volgens Ketnet-wrapper Leonard schuilt er een uitmuntende Ketnet-wrapper in Frank Deboosere. "Dat blijkt toch elke keer weer als we hem in het kader van een aankondiging of filmpje mogen verwelkomen in de studio: dan wordt de weerman met zijn isobaren en hogedrukgebieden weer even een kind van 8.Weg van de saaie green key, in onze kleurrijke studio mogen we Frank alles vragen, de reactie is steevast aanstekelijk enthousiast."

Bekijk de Facebook Live met Frank Deboosere: