(Groot)moeder veroordeeld voor terrorisme

Een 48-jarige vrouw die in januari vorig jaar naar Syrië wilde reizen met haar dochters en kleinkinderen is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De vrouw werd vorig jaar nog veroordeeld tot 5 jaar cel op het terreurproces rond de jihad-ronselaar Khalid Zerkani.
BELGA/VERGULT

De vrouw trok in 2013 met haar echtgenoot en dochter naar Syrië om er zich aan te sluiten bij jihadisten. Na een ruzie met haar echtgenoot over een mogelijk huwelijk van haar 16-jarige dochter met een strijder, keerde ze terug naar België.

Ze verklaarde toen dat ze niet meer terug wilde gaan, maar in januari van vorig jaar probeerde ze toch opnieuw naar Syrië te reizen, samen met haar andere dochters en twee kleinkinderen. Het gerecht hield hen tegen en vervolgde de vrouw en haar dochters voor deelname aan terroristische activiteiten. Een tussenpersoon die hen hielp met de voorbereidingen stond ook terecht.

De rechtbank veroordeelde de vrouw tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel onder voorwaarden. Zo mag ze onder andere niet meer in contact komen met geradicaliseerde moslims. Een van haar dochters die mee wilde reizen naar Syrië werd veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel onder waarden.

Een andere dochter kreeg opschorting van straf, net zoals de tussenpersoon. Dat betekent dat de rechtbank vindt dat de feiten bewezen zijn, maar dat ze geen straf krijgen. De derde dochter van de vrouw, die op dit ogenblik nog in Syrië verblijft, kreeg 5 jaar cel.

Meest gelezen