Aardappelen groeien prima in "Martiaanse" grond

De kans is reëel dat de eerste kolonisten op Mars aardappelen zullen kunnen telen. Dat blijkt uit onderzoek van het International Potato Center in Peru. Daar is met succes een variëteit onder Marsachtige omstandigheden gekweekt.

Als de mens ooit voet aan de grond op Mars zet, dan zet hij waarschijnlijk meteen aardappelen op het menu. Onderzoek van het International Potato Center in Lima toont immers aan dat de knollen uitstekend in een Marsachtige omgeving gedijen.

Op 14 februari 2016 hebben wetenschappers aardappelen geplant in een hermetisch afgesloten serre die de omstandigheden op Mars zo goed mogelijk nabootste. Ze gebruikten grond afkomstig uit de woestijn in het zuiden van Peru. Die lijkt ontzettend goed op de grond die op Mars voorkomt. Ze verrijkten die grond met wat vruchtbare aarde en voegden ook enkele voedingsstoffen toe.

Nadat de aardappelen waren geplant, behandelden de wetenschappers de serre als stond die op Mars. Ze pasten de temperaturen aan die van Martiaanse dagen en nachten en stemden ook de luchtdruk en de gehaltes aan zuurstof en koolstofdioxide op die op Mars af.

Het experiment bleek een succes, tenminste wat een aardappelvariëteit betreft die een zoute en harde omgeving goed verdraagt. Diezelfde variëteit doet het ook op aarde goed in subtropische laaglanden. Zo is de soort recent uitgezet in Bangladesh in kustgebieden met een zoutrijke bodem.

Klimaatverandering

Zelfs al reist de mens nog niet meteen naar Mars, dan nog zijn de resultaten van het onderzoek nuttig. Ze kunnen wetenschappers immers veel leren over het kweken van aardappelen in onherbergzame gebieden op aarde, kennis die goed van pas komt in tijden van klimaatverandering.

Vorig jaar hebben ook wetenschappers van de universiteit van Wageningen met succes eetbare groenten gekweekt onder Martiaanse omstandigheden. Zij slaagden er toen onder meer in radijzen, erwten, rogge en tomaten te telen.