AFP or licensors

Archeologen spitten kolossaal standbeeld van Ramses II op in Caïro

In de buurt van Caïro zijn restanten van twee beelden van farao's uit de XIXe dynastie ontdekt. Dat meldt het Egyptische ministerie van Antiquiteiten. Een van de beelden zou farao Ramses II voorstellen en oorspronkelijk 8 meter hoog zijn geweest.
AFP or licensors

De antieke site van de zonnetempel in Heliopolis in de buurt van Caïro heeft opnieuw enkele van haar schatten vrijgegeven. Deze keer heeft een team van Egyptische en Duitse archeologen resten van twee faraobeelden gevonden.

Een van de beelden stelt vermoedelijk farao Ramses II voor omdat het is gevonden aan de ingang van een tempel die hij liet bouwen. Dit betekent dat het uit de XIXe dynastie dateert en zowat 3.000 jaar oud is. Concreet heeft het team een hoofd en een torso in kwarts gevonden. De bovenarm is een halve meter dik en het oor meet ruim 30 centimeter. De kin vertoont de karakteristieke faraobaard.

Ramses II was een van de belangrijkste farao's in de geschiedenis van Egypte. Hij zat 66 jaar op de troon en wist zijn land fors uit te breiden met veldtochten in Afrika en het Midden-Oosten.

Het andere beeld betreft een buste van 80 centimeter hoog van farao Seti II. Het is uit rotskalk gehouwen. Het ministerie van Antiquiteiten noemt de ontdekkingen "erg belangrijk".

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen