Belgische F-16's onderscheppen burgervliegtuig: "Twee in week tijd is heel uitzonderlijk"

Twee Belgische F-16 gevechtstoestellen hebben boven Nederland een burgervliegtuig onderschept. Het is de eerste keer dat Belgische toestellen dat boven Nederland doen. Eerder deze week onderschepten ze al een Hongaars toestel, maar zo'n onderschepping blijft uitzonderlijk.

Sinds begin dit jaar doen Nederland en België de bewaking van het luchtruim samen, onder meer om kosten te besparen. "Het burgertoestel, dat afkomstig was uit India, vloog boven Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk toen het niet meer reageerde op oproepen van de luchtverkeersleiding", legt VRT-legerspecialist Jens Franssen uit. 

Belgische toestellen zijn dan meteen opgestegen richting het toestel dat niet meer antwoordde. Boven Nederland is het Indische vliegtuig dan onderschept, en dat mag vrij letterlijk genomen worden: "De F-16's gaan fysiek links en rechts naast dat toestel vliegen, en gaan dan bijvoorbeeld wiebelen met hun vleugels waardoor de piloten van zo'n burgertoestel weten dat er iets aan de hand is", aldus Franssen.

Vervolgens gaan de piloten fysiek oogcontact maken. Zowel de gevechtsvliegtuigen als het burgertoestel gebruiken dan een noodfrequentie om te communiceren.

"Twee in één week is heel uitzonderlijk"

"Eerder van de week was er ook al zo'n incident (met een Hongaars toestel) en toen ging het gewoon om een boordradio die stuk was. De piloten hadden toen wel geantwoord, maar dat antwoord kwam gewoon niet door."

Dit soort onderscheppingen blijft evenwel uitzonderlijk, zegt Franssen. Dat we er nu twee hebben in een week, maakt het extra uitzonderlijk. Vorig jaar zijn er zes zulke onderscheppingen geweest in een heel jaar tijd. "Vier keer zijn F-16's opgestegen, en drie keer is er fysiek contact geweest."

Belgische piloten staan 7 dagen op 7, 24 uur op 24, paraat om toestellen te onderscheppen. Als er een probleem is, stijgen ze meteen op om met de hoogste snelheid naar hun doel te vliegen.

Hoe uitzonderlijk is de onderschepping? Jens Franssen legt uit