Video player inladen ...

De drie van Ward met "een feministische horrorfilm over kanibalisme"

Onze filmreporter Ward Verrijcken wikt en weegt het filmaanbod van deze week. "Er is voor ieder wat wils deze week. Er is Vlaamse cinema van de bovenste plank, een Amerikaanse thriller over de bomaanslag in Boston in 2013 en een feministische horrorprent over kannibalisme, jawel", meldt Verrijcken.

Sprakeloos (Bel)

regie Hilde Van Mieghem
met Viviane de Muynck, Stany Crets, Marie Vinck, Flor Decleir, Hans Kesting, Seppe van Groeningen en Achiel De Smet

Beginnen doen we met “Sprakeloos”, de langverwachte verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye. Het boek gaat over zijn moeder die op late leeftijd een beroerte krijgt en haar spraakvermogen verliest.

In het boek heet de schrijver Jan Meerman, dat is het alter ego van Tom Lanoye. We zien in flashbacks hoe zijn ouders elkaar leren kennen en een beenhouwerszaak uitbaten in Sint-Niklaas.

Later wanneer zijn moeder ziek wordt, moet Jan Meerman haar verplegen. Hij moet zich voorbereiden op het nakende en definitieve afscheid van zijn moeder.

“Sprakeloos” is de beste film die Hilde Van Mieghem tot nog toe geregisseerd heeft. De film is heel ontroerend, vooral omdat er zo mooi geacteerd wordt door Stany Crets en de immer fantastische Viviane de Muynck.

Patriots Day (VS)

regie Peter Berg
met Mark Wahlberg, Dicky Eklund Jr., Michael Marchand, Kevin Bacon, Christopher O'Shea en Themo Melikidze

Op 15 april 2013 ontploften er twee bommen bij de aankomst van de marathon in Boston. Verschillende mensen verloren daarbij het leven, anderen verloren daarbij hun ledematen. Ze werden van hun familie gescheiden terwijl ze naar het ziekenhuis werden gebracht.

Ondertussen zette de politie meteen de klopjacht in op de terroristen. De daders waren twee broers met de naam Tsarnajev. 15 april is Patriots Day in America, vandaar de titel.

Het is een actiethriller geworden met een hoog machogehalte. Zo zijn er weinig noemenswaardige rollen voor vrouwen in de film. Maar het is allemaal flitsend in beeld gebracht en gemonteerd. Het is een effectieve geschiedenisles op zijn Hollywoods.

De indrukwekkende cast in “Patriots Day” wordt aangevoerd door Mark Wahlberg en Kevin Bacon. Een van de twee terroristen wordt vertolkt door een Belgisch-Georgische acteur Themo Melikidze.

Grave (Fra)

regie Julia Ducournau
met Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss, Bouli Lanners en Marion Vernoux

En tot slot is het griezelen geblazen met de Franse horrorfilm “Grave”. Dat is een film over kannibalisme. Justine is een schuchtere studente, een vegetariër ook.

Wanneer ze gedoopt wordt en bedolven wordt onder een plas bloed, krijgt ze de smaak voor vlees te pakken. Niet alleen de kippenfilets in haar ijskast, maar ze heeft ook steeds meer zin in mensenvlees, met een aantal angstaanjagende scenes over kannibalisme tot gevolg.

Dit is een film met een heel hoog horrorgehalte, alleen geschikt voor mensen met een sterke maag. Op de filmfestivals van Cannes en Toronto vielen er mensen flauw tijdens de screenings. U weze dus gewaarschuwd.

Het is ook een film met een feministische metafoor. De veelbelovende regisseur Julia Ducournau gebruikt dit verhaal om iets te vertellen over de seksuele ontwaking van een jong meisje.