De Krook, bibliotheek en balkon op Gent, opent de deuren

De Krook, de nieuwe stadsbibliotheek van Gent, opent vanavond de deuren voor het publiek. Met de Krook krijgt Gent er een nieuwe landmark bij, tussen de drie torens en de Boekentoren. In het gebouw zitten een bibliotheek, een café, experimenteerlabo's, radiostudio's van Urgent.fm en een studiezaal. Het moet een echte ontmoetingsplaats worden.
foto © Karin Borghouts

Stad Gent, de Universiteit Gent en imec bundelen de krachten om in het nieuwe gebouw een gezamenlijke werking uit te bouwen, met de steun van de Vlaamse overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen. 

Tien jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor een nieuwe bibliotheek in Gent. De Krook wil een digitale bibliotheek zijn, een bibliotheek van de toekomst. 

Zo kan de bezoeker over de ontleende boeken allerlei info opvragen. U zult kunnen zien of een boek gemiddeld vooral door jongeren of door ouderen gelezen wordt en die info kan als inspiratie dienen voor uw eigen boekenkeuze. 

Boeken die ingeleverd worden, komen meteen op een transportband terecht en worden rechtstreeks met een paternosterlift naar niveau -2 gebracht. Het systeem weet waar de boeken naartoe moeten zodat de medewerkers ze enkel nog van een karretje moeten halen. 

Bezoekers komen binnen op niveau 1, in het hart van de bibliotheek. De kinderbibliotheek zit op niveau -1, in een ruimte die doodloopt op één punt. De kinderen zijn er omringd door glas en uit onderzoek is gebleken dat ze er dan minder snel weg willen omdat ze in een veilige omgeving zitten. De belevingstrap (foto hieronder) nodigt uit om midden in de bibliotheek een plekje te zoeken om meteen te beginnen lezen. 

All rights reserved

Open gebouw als een balkon op de stad

Het gebouw laat zich lezen als een stapeling van horizontale plateaus, die uitkijken op de Scheldearm. Het gebouw is transparant en open zodat de Gentenaars er samen kunnen komen om te ontdekken wat deze herwonnen plek hen te bieden heeft. 

Er zal parkeerplaats zijn voor 750 fietsen en er komt ook een verbinding met het nabij gelegen Wintercircus. Voor de architecten van COUSSEE & GORIS en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes was het belangrijk dat het gebouw opging in het stadsweefsel.

"Historisch is Gent altijd een fluïdum van straten en pleinen geweest die in elkaar overlopen", zegt architect Ralf Coussée. "Ons ontwerp is daar een weerspiegeling van. We gebruiken de tussenruimtes rond het gebouw voor passages. Vroeger liep men om dit gebied heen, nu gaat men er dwars doorheen. Bij het binnenkomen van Gent wandelt men zo de stad in. De Krook is bijna een toegangspoort." 

Maar het gebouw springt er dus nergens expliciet uit. Het neemt ook elementen uit de omgeving over. Zo is er aan de Krook een helling waarvoor de inspiratie bij de olifantenhelling in het Wintercircus gehaald werd. 

De stadsbibliotheek van Gent vergelijkt zichzelf graag met de bibliotheek van Amsterdam, die per weekend zo'n 7.000 mensen ontvangt. Op termijn komen er nog bruggen voor fietsers en voetgangers die het gebouw nog beter met het stadscentrum zullen verbinden. 

"We geloven sterk in de bibliotheek, maar dan in een die klaar is voor de toekomst", zegt Annelies Storms (SP.A), voorzitter van cvba Waalse krook en schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen. "Waar iedereen een boek kan lezen of lenen, maar ook aan lezingen of onderzoek kan deelnemen. Waar je komt om je weg te vinden in de complexe digitale wereld of gewoon om een koffietje met vrienden te drinken. De Krook is echt van iedereen." 

All rights reserved

Wat valt er dit weekend allemaal te beleven?

Na de officiële opening vanavond, is er een stadsfeest in het oude bibliotheekgebouw aan de Zuid. Alle gratis tickets daarvoor zijn intussen uitgedeeld. Na 23 uur kan iedereen gratis binnen, zolang er plek is. 

Tijdens het weekend zijn er architectuurrrondleidingen, speedworkshops, is er een pop-up kinderatelier en kan je elk uur deelnemen aan een blitzbezoek achter de schermen in de schatkamer van de bibliotheek. 

Er zullen ook schrijvers en dichters voorlezen uit eigen werk, onder hen Maud Vanhauwaert, Jeroen Olyslaeghers en Christophe Vekeman. Urgent.fm is de festivalradio tijdens het openingsweekend en organiseert ook optredens.