Geens: "Bloedstalen chauffeur busongeval Sierre zijn vernietigd"

De vraag naar een bijkomend onderzoek van de bloedstalen van de man die aan het stuur zat bij de busramp in Sierre in 2012, is zonder voorwerp omdat die intussen zijn vernietigd. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderneemt stappen om de stalen alsnog in handen te krijgen.

Maandag is het precies 5 jaar geleden dat bij de busramp in Sierre 22 kinderen en 6 volwassenen om het leven kwamen, zowel Belgen als Nederlanders. Hoewel het onderzoek inmiddels is afgesloten, vroeg Nederland Zwitserland eind vorig jaar om bloedstalen van de man die de bus bestuurde. Onze noorderburen vroegen ons land hen hierin te steunen.

Uit het antwoord van minister van Justitie Geens op een schriftelijke vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) blijkt dat ons land niet is geneigd op die vraag in te gaan. Volgens Geens kan dat niet wegens het principe van de scheiding der machten. Eerder liet premier Charles Michel (MR) een gelijkaardig geluid horen.

In zijn antwoord wijst Geens op het feit dat het Zwitserse hoogste gerechtshof op 27 juli 2015 al een vraag tot bijkomende onderzoeksdaden heeft afgewezen. "Hierdoor is het onderzoek definitief afgesloten", aldus Geens.

"Het bekomen van een bloedstaal van een derde voor de beoogde onderzoeken is ook in strijd met zowel de Zwitserse als de Belgische DNA-wetgeving. De vraag is bovendien zonder voorwerp nu blijkt dat de bloedstalen na het afsluiten van het onderzoek zijn vernietigd."

Genetisch defect

Het Algemeen Dagblad meldt dat Nederland niet van plan is het hierbij te laten. Het land onderneemt juridische stappen om de bloedstalen alsnog in handen te krijgen, zo bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de hand hiervan willen sommige nabestaanden van de slachtoffers nagaan of de bestuurder van de bus een genetisch defect had waardoor hij mogelijk suïcidaal gedrag vertoonde na het afbouwen van zijn medicatie.