Groeiend verzet bij Amerikaanse staten tegen inreisverbod Trump

Het aantal Amerikaanse staten dat juridische stappen onderneemt tegen het inreisverbod van president Donald Trump neemt toe. Washington State trekt naar de rechter en wordt gevolgd door 4 andere staten. Hawaï start een aparte juridische procedure.
(vlnr: openbaar aanklager Hawaï, president Trump, openbaar aanklager Washington)

Een van de meest omstreden maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft proberen in te voeren, is een afgezwakte versie van zijn moslimban die hij in de verkiezingscampagne had aangekondigd. Inwoners uit 7 moslimlanden mochten de Verenigde Staten niet meer binnen en dat veroorzaakte in eerste instantie chaos op de luchthavens. Het decreet werd vrij snel door de rechter naar de prullenmand verwezen.

Intussen heeft Trump een nieuwe -afgezwakte- versie klaar die volgende week donderdag moet ingaan. Opnieuw worden mensen uit bepaalde moslimlanden tijdelijk geweerd. Al maakt het nieuwe decreet geen onderscheid meer tussen Syrië en andere landen op de lijst. Ook wie een zogenoemde green card heeft, wordt niet langer geweigerd. Bovendien is Irak van de lijst gehaald. Toch kan ook deze nieuwe versie voor verschillende Amerikaanse staten niet door de beugel.

De staat Washington in het noordwesten (red. niet te verwarren met de hoofdstad Washington DC aan de oostkust) is -opnieuw- als eerste naar de federale rechter getrokken met de vraag om de uitspraak over het vorige inreisverbod uit te breiden naar de nieuwe versie van het presidentiële decreet. De staten Oregon, Minnesota, Massachussetts en New York scharen zich achter Washington State. Niet toevallig gaat het om 5 Democratische staten.

Eilandenstaat Hawaï heeft daarenboven een afzonderlijke zaak aangespannen tegen het decreet. Volgens hen zal het inreisverbod het toerisme schaden en daardoor ernstige schade toebrengen aan de economie van de eilandengroep.